Panorāma

Vai piepildīsies Igaunijas ambīcijas uzbūvēt kodolreaktoru?

Panorāma

Panorāma

Piena protestos Kurzemē izdalītas vairākas tonnas piena

Protestējot pret tirgotāju uzcenojumu un valdības bezdarbību, zemnieks Liepājā bez maksas dala pienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar mērķi celt trauksmi par krīzi piena lopkopības nozarē Cīravas pagasta zemnieks Jānis Jansons sestdien, 11. feburārī, Grobiņā un Liepājā interesentiem bez maksas dalīja pienu. Lopkopis tādā veidā protestēja pret pārlieku zemām piena iepirkuma cenām, tirgotāju nesamērīgo uzcenojumu un valdības bezdarbību.

Zemnieks Jānis Jansons
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

Lauksaimniekam Jānim Jansonam ir 150 piena govis, un ik pēc divām dienām viņš pārstrādātājam nodod astoņas tonnas piena, par ko vēl pērn saņēma aptuveni 50 centus litrā, bet kopš februāra sākuma tikai 30 centus par litru. Tas esot zem pašizmaksas, un nākas strādāt ar zaudējumiem.

"Mēs kā piena ražotāji uzskatām, ka pie šiem 50-55 eiro centiem [iepirkuma cena par piena litru], kad bija, viss bija kārtībā. Pret degvielas izmaksām, pret resursu izmaksām. Cilvēki arī pat spēja ietaupīt, lai kaut ko saremontētu, kaut ko sakārtotu. Vai mūsu gadījumā mēs neļāvām uz Poliju izvest govis, mēs pirkām govis klāt. Valdība to ir pieļāvusi, ka izved ārā ganāmpulkus ar visām iekārtām, un Polijā par to kompensē, bet mums liek likvidēties. Kaut kā neiet kopā mums tā daļa. Un esam Eiropas Savienībā, vienlīdzīgas tiesības, vai ne?" sacīja Jansons.

Lauksaimnieks ar rūgtumu sacīja, ka veikalos pienam ir 100–150% liels uzcenojums, un ne visi iedzīvotāji šo produktu ikdienā var atļauties. Un to šodien spilgti apliecināja arī garā rinda pēc piensaimnieka dāvinātā piena.

Cīravas pagasta zemnieks Jānis Jansons par cilvēku interesi iegūt pienu bez maksas
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

Pievēršot sabiedrības uzmanību veikalos piemērotajam augstajam uzcenojumam, turpat par pašizmaksu tirgoja sieru, ko Grobiņā iedzīvotāji izpirka nepilnas stundas laikā, nākamajai akcijas vietai – Liepājai neko neatstājot.

"Plāns ir pārpildīts augstākā mērā. Nemelošu, cilvēku pieplūdums ir ļoti milzīgs. Sākumā biju domājis, ka būs līdz 50,100 cilvēkiem (..). Līdz 400 cilvēku bija Grobiņā. Siers pazuda pusstundas laikā un piens principā iet uz beigām. (..) Mēs esam sarunājuši, ka nāk pienmašīna, manas saimniecības piens tiks uzpildīts, lai var pietikt arī liepājniekiem. Ļoti, ļoti daudz un pozitīvi vārdi ir. Viņi [iedzīvotāji] ir gatavi nākt ne tikai savas intereses, bet arī zemnieku dēļ, un tas ir tas, ko mēs vēlējāmies," sacīja Jansons.

Liepājniece Sarmīte: "Es reti pērku. Tagad ēdīs kā pa svētkiem. Taisīs bubertus un viskaut ko."

Grobiņniece Aija: "Es uzskatu, ka veikalos ir neadekvāti pret to, kā iepērk. Es parasti cenšos pirkt tās dienas produktus, kas ir nocenotie. Alga ir tāda, kāda ir."

Dienvidkurzemes novada iedzīvotāja Dace: "Ja iedod cilvēkiem par velti – tas ir labi, bet labāk, lai viņiem maksā naudiņu tik, cik pienākas, nevis atsviež to, kas paliek pāri."

Grobiņniece Lilija: "Apbrīnojami, ka viņi vēl strādā pa šitādām naudām, visu šito."

Dienvidkurzemes novada iedzīvotāja Linda: "Mēs dzīvojam pierobežā, iepērkamies Lietuvā. Ja godīgi, tur cenas ir labākas nekā pie mums."

Cīravas zemnieks sestdien Grobiņā un Liepājā bez maksas izdalījis kopumā 4,5 tonnas piena, kā arī par pašizmaksas cenu pārdevis pustonnu siera. Sākotnēji viņš plānoja dāvināt divas tonnas piena, taču cilvēku pieprasījuma dēļ nācies doties uz saimniecību pēc papildu slaukuma.

Grobiņā pie piena tikuši ap 400 cilvēku, savukārt Liepājā rindā gaidījuši līdz pusotram tūkstotim cilvēku, lēsa zemnieks.

Cīravas zemnieks par protesta akcijas norisi
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

Jau ziņots par Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes brīdinājumu, ka tuvāko divu mēnešu laikā piena iepirkuma cena turpinās kristies līdz pat 20 līdz 25 centiem par litru. Zemnieki uzsvēra - ja nedēļas laikā netiks sagaidīti racionāli risinājumi no valdības, arī Latvijas ražotāji būs spiesti sekot Lietuvas piemēram un rīkot protestus.

Zemkopības ministrija šobrīd gatavo informatīvo ziņojumu valdībai, kā atrisināt krīzi piensaimniecības nozarē. Lai gan tikšot piedāvāti dažādi atbalsta mehānismi, netiek izslēgts, ka piena pārprodukcijas dēļ daļai saimniecību – ar motivējošu atbalstu no valdības puses - vajadzēs pārprofilēties uz citām lauksaimniecības nozarēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti