Prokuratūra par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu apsūdz 11 personas, to starpā bijušos «Swedbank» darbiniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Prokuratūra par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu cēlusi apsūdzības 11 personām, tostarp vairākiem bijušajiem "Swedbank" darbiniekiem, aģentūrai LETA apliecināja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūrā apsūdzības celtas šī gada sākumā, un visas personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu no trim līdz 12 gadiem.

Plašāku informāciju prokuratūra patlaban nesniedz, un lietā turpinās izmeklēšana.

Tikmēr pati "Swedbank Latvija" jau 12.maijā medijiem izsūtītajā preses paziņojumā norāda, ka banka ir nosūtījusi informāciju tiesībsargājošajām iestādēm par aizdomīgiem darījumiem, veicot skaidras naudas valūtas maiņu atsevišķās filiālēs. 

Bankas iekšējā drošības sistēma 2017.gadā identificēja šos darījumus, un iegūto informāciju "Swedbank" nodeva Finanšu izlūkošanas dienestam. Lieta atrodas prokuratūrā, kura ir cēlusi apsūdzības lietā iesaistītajām personām, tostarp bijušajiem bankas darbiniekiem.

"Pārkāpumos iesaistītie bankas darbinieki neievēroja "Swedbank" procedūrās noteikto kārtību klientu identificēšanai. Tas ļāva atsevišķiem klientiem veikt liela apjoma skaidras naudas valūtas maiņu, nefiksējot viņu identitāti bankas sistēmās un neiegūstot informāciju par darījumā izmantoto līdzekļu izcelsmi.

Ar šiem darbiniekiem banka ir pārtraukusi darba tiesiskās attiecības. Turklāt, saskaņā ar "Swedbank" rīcībā esošo informāciju, pret daļu no šīm personām ir arī celtas apsūdzības kriminālprocesā," teikts bankas paziņojumā.

Aizdomīgie darījumi notikuši laikā līdz 2017.gadam un pēc iekšējās izmeklēšanas noslēguma analizēti arī atbilstoši neatkarīgā ārējā izmeklēšanā.

Banka norāda, ka pēc iekšējās kontroles sistēmas pastiprināšanas 2017.gadā līdzīgu pārkāpumu atkārtošanās nav iespējama. Turklāt valūtas maiņas pakalpojums šobrīd pieejams tikai "Swedbank" klientiem internetbankā vai mobilajā lietotnē.

Banka arī uzsver, ka tā sadarbojas ar tiesībaizsardzības iestādēm, sniedzot visu tās rīcībā esošo informāciju.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti