Prognozē pārtikas cenu palikšanu esošajā līmenī vai pat samazināšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pieņemot, ka tuvākajās nedēļās nenotiks nekas neparedzams, pārtikas cenām vai nu vajadzētu palikt esošajā līmenī, vai pat samazināties, prognozē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Piemēram, šobrīd pasaulē ir lieli graudu uzkrājumi, tāpēc produktu, kurus ražo no graudiem, cenām nevajadzētu celties, un tās pat varētu mazināties. Arī piena produktu cenām būtu jāsamazinās vai jāpaliek esošajā līmenī. Pašreizējās cenas varētu palikt zivrūpniecības produkcijai.

Gulbe uzsvēra, ka patlaban eļļas cenas ir zemākās kopš 2005.gada. Arī cukura krājumi ir lieli, jo Indija ir aizvērusi durvis cukura eksportam. Taču tieši Indija ir lielākā cukura patērētāja pasaulē. Līdz ar to Brazīlijā, kur cukuru ražo daudz, ir ievērojami uzkrājumi.

Teju vai vienīgais izņēmums, kur cenas varētu augt, ir kafija un kakao. 

Gulbe gan arī atzina, ka nav pārliecināta, vai arī veikalos cenas tikpat strauji kritīs, kā kritīs iepirkuma cenas.

Kooperatīva „Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa paredzēja, ka dārzeņu cenas vēl nedaudz saruks. Viņa gan norādīja, ka tagad dārzeņu cenas ir lielākas nekā pērn šajā laikā.

Savukārt uzņēmuma „Latraps” ģenerāldirektors Edgars Ruža pauda, ka, visticamāk, šogad būs ražas rekords. Paredzams, ka aptuveni trīs ceturtdaļas no ražas varēs eksportēt. No otras puses, ražas ir tik daudz, ka jau tagad pietrūkst apcirkņu, kur to glabāt. Trūkst jaunu noliktavu. Ruža skaidroja, ka ir vairāki varianti, kā rīkoties: piemēram, steidzami pielāgot telpas, kuras varētu kalpot kā graudu uzglabāšanas noliktavas, pārdot graudus jau tagad un pēc iespējas eksportēt, taču tad tas ir jādara par zemākām cenām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti