Prognozē lēnu cenu pieaugumu nākamgad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai arī nākamgad daudzām mājsaimniecībām gaidāms izdevumu pieaugums par elektroenerģiju, tā iespaidu varētu mazināt citu preču un pakalpojumu cenu nemainība vai pat sarukums, vienlaikus pieaugot iedzīvotāju ienākumiem. Inflācija nākamgad varētu būt aptuveni viena procenta robežās.

Aizvadītos divus gadus Latvijas tautsaimniecībai izdevies demonstrēt izaugsmi, vienlaikus gandrīz izpaliekot tās tradicionālajai līdzgaitniecei inflācijai, kas norāda preču un pakalpojumu cenu pieaugumu tempu. 2012.gadā tas bija nulle, šogad tiek lēst 0,7% robežās.

Bet nākamgad, pat neraugoties uz elektroenerģijas cenu pieaugumu, kopējais cenu līmenis varētu palielināties tikai aptuveni par procentu. Liela ietekme šajā ziņā ir rūkošajai naftas cenai, kas degvielas un apkures izmaksu veidā nosaka daudzu preču un pakalpojumu cenas. Iedzīvotāji varētu sagaidīt, piemēram, apkures rēķinu samazinājumu.

Naftas cenām sekos gāzes cenas, tām ir arī netiešā ietekme, kas samazinās uzņēmumu izmaksas. Viss tas visnotaļ kompensēs elektrības cenu ietekmi,” skaidro bankas “DnB” ekonomists Pēteris Strautiņš.

Latvijai kā mazai un atvērtai ekonomikai lielā mērā ir jārēķinās ar tendencēm ārējos tirgos, uz kurieni eksportējam un kur pērkam to, ko paši neradām. Pagaidām prognozes par izejvielu un citu materiālu cenām liecina, ka arī no ārpuses nākoša inflācija nebūs liela. Vietējais pieprasījums arī nevarētu radīt pamatu būtiskam cenu pieaugumam.

Lai arī iedzīvotāju ienākumi pakāpeniski palielinās, tas neliek šīs naudas īpašniekiem to vairāk tērēt. Nav arī gaidāms, ka tēriņus sekmētu lielie aizdevēji.

„Viens no iemesliem, kādēļ ienākumu pieaugums nesekmē inflāciju, ir kreditēšanas kritums, tajā skaitā nolikto atslēgu princips attur bankas no aizdošanas. Un iedzīvotāji būs spiesti vairāk krāt, lai veiktu pirmās iemaksas par mājokli vai veikt citus lielus pirkumus,” norāda Latvijas bankas ekonomiste Daina Paula.

Kādu cenu pieaugumu prognozē oficiālās instances, būs zināms decembra sākumā. Latvijas Banka, kas ir viena no autoritatīvākajiem avotiem, savas aplēses apziņos vienlaikus ar Eiropas Centrālo banku, to par pienākumu uzliek eirozonas valsts statuss. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti