Rīta intervija

Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš par inflācijas prognozēm Latvijas ekonomikā

Rīta intervija

Biedrības "Par legālu saturu" izpilddirektore Dace Kotzeva par nelegālo saturu TV

AS "Augstsprieguma tīkls" valdes loceklis Arnis Staltmanis par tuvākās desmitgades plāniem

Prognozē elektrības cenu samazinājumu, pabeidzot starpsavienojumu ar Igauniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pabeidzot Igaunijas un Latvijas starpsavienojumus, reģionā tiks panākts cenu izlīdzinājums un par elektrību būs jāmaksā mazāk, intervijā Latvijas Radio stāstīja akciju sabiedrības "Augstsprieguma tīkls" valdes loceklis Arnis Staltmanis.

Viņš stāstīja, ka tas varētu notikt 2024.gadā.

Turpmākajos gados esot jāpabeidz "Kurzemes loks", Igaunijas un Latvijas trešais starpsavienojums, TEC-2 Rīgas līnijas. Pēc tam paredzētas vēl divas līnijas starp Igauniju un Latviju. Kopējās projektu izmaksas ir 300 miljoni eiro, un pusi nodrošina Eiropas Savienības finansējums.

Paredzēts, ka pārbūves finansēšana lietotājiem tarifu nepalielinās. "Mēs cīnāmies, lai tarifs netiktu palielināts," teica Staltmanis.

Tāpat rudenī būs zināms tas, cik un kā izmaksās pievienošanās kontinentālajai Eiropai. Šajā procesā nepieciešams nodrošināt starpsavienojumus un salāgot frekvences - proti, regulēt, ka ģenerators izdod jaudu, kas atbilst patēriņam.

Jautāts par to, kas notiktu, ja Krievija atslēgtu Latviju no savas elektrosistēmas, Staltmanis teica, ka "gaisma valstī neizdzisīs". Varēšot nodrošināt elektrību visās mājās. Tas gan varētu būt dārgāk.

KONTEKSTS:

Jau ziņots, ka tuvākajos trijos gados būtu nepieciešams pārbūvēt divus jau esošus Latvijas-Igaunijas elektrolīniju starpsavienojumus, kur paredzamās investīcijas būtu vairāk nekā 40 miljoni eiro.

Projektu ietvaros paredzēts izbūvēt 330 kV augstsprieguma elektropārvades līniju 176 kilometru garumā no Rīgas TEC-2 līdz Igaunijas robežai, savukārt Igaunijas pārvades sistēmas operators “Elering” izbūvēs šīs līnijas daļu Igaunijas teritorijā līdz apakšstacijai Kilingi-Nōmme. Kopējās projekta izmaksas Latvijā tiek lēstas ap 84 miljoniem EUR, no kuriem 65% tiks segti no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumentu (Connecting Europe Facility) līdzekļiem.

Projekts ir realizējams līdz 2020.gadam un ir iekļauts Latvijas un Eiropas pārvades sistēmas attīstības plānā. Ņemot vērā projekta nozīmīgumu, Ministru kabinets ir noteicis tam nacionālo interešu objekta statusu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti