Dienas ziņas

"Dod Pieci" atbalsta lieli un mazi

Dienas ziņas

Bērnam invalīdam nozog ratiņkrēslu

Būs dārgāki pārtikas produkti

Prognozē cenu kāpumu piena produktiem, kafijai un apelsīniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta speciālistu aprēķiniem, nākamgad varētu būt gaidāms cenu pieaugums piena produktiem, kafijai, eļļām, cukuram un apelsīniem, tas skaidrojams ar tendencēm pasaules tirgos.  

Augstākās iepirkuma cenas jau no šā gada augusta ir piena tirgū, līdz ar to pārstrādātājiem jāpalielina sava galaprodukta vērtība, lai spētu samaksāt piegādātājiem. Cenas kāpušas pat par 30%, un to nosaka paaugstinātā prasība pēc svaigpiena. Latvijā daudz piena vajag jaunajam Bauskas kombinātam, arī kaimiņvalstīs atklātas jaunas rūpnīcas.

“Kauņā zemnieku kooperatīvi atver jaunu rūpnīcu, Polijā parādījušās jaunas rūpnīcas, kuras grib strādāt un jānoņem piens citiem. Noņēma ar augstāku cenu. Ir pieaudzis pieprasījums pēc piena produktiem. Sviestam aizgājusi cena augšā. Ir prognozēts, ka Ķīnas un Krievijas imports turpinās palielināties,” skaidroja Agroresursu un ekonomikas institūta nodaļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Bez piena nepaliksim, lai gan lielu daļu no tā tagad izved. Iespējams, ka nāksies bankrotēt kādai no piena produkcijas ražotnēm. Piena produktu cenas mūsu veikalu plauktos pamazām jau sākušas pieaugt no novembra, par 10% līdz 30%. Taču neesot pamata domāt, ka cenas celsies ilgstoši.

“Veikali nav ieinteresēti cenas pacelt, jo iedzīvotāju pirktspēja ir ļoti zema. Biznesa sektors ir ļoti pesimistisks par nākotnes prognozēm. Uzņēmēji neredz izaugsmes iespējas. Veikali manipulē ar to, ka cenas paaugstinot, iedzīvotāji preci nespēs nopirkt,” norādīja Gulbe.

Labā ziņa ir tā, ka piena lopkopji tagad, saņemot labas piena cenas, spēs nomaksāt iekavētos kredītus un iegādāt jaunu tehniku.

Taču dārzeņu audzētājus joprojām ietekmēs milzīgais Polijas tirgus, tāpat Spānijas cūkaudzētāji mums turpinās sūtīt iekšā lielu daudzumu cūkgaļas. Līdz ar to dārzeņi un cūkgaļa būs lēta, bet pašmāju ražotājiem neizdevīga.  

Jau ziņots, ka Latvijas piena pārstrādes uzņēmumus apvienojošā Latvijas Piensaimnieku centrālās savienība jau decembra sākumā paredzēja, ka saistībā ar straujo piena izejvielas iepirkuma cenas pieaugumu gaidāms arī piena produktu sadārdzinājums Latvijas veikalos.

ka situācija piena tirgū pēdējo četru mēnešu laikā ir strauji mainījusies – svaigpiena cenas Eiropā ir augušas par 18%, bet Latvijā kāpušas vēl divreiz augstāk. Zemnieki beidzot var nomaksāt kredītus un domāt par tālāku attīstību, bet nozares speciālisti nobažījušies par to, ka cenu celšanās, kas saistīta ar Polijas un Lietuvas pārpircēju spēju maksāt labu cenu, var smagi atsaukties uz Latvijas produkcijas ražotājiem un cenām veikalu plauktos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti