Privātmāju energoefektivitātes uzlabošanai piešķir 3,27 miljonus eiro; atvieglo prasības saules paneļu uzstādīšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valdība apstiprināja grozījumus atbalsta programmā privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai, piešķirot papildu 3,27 miljonus eiro programmas turpināšanai, paplašinot potenciālo atbalsta saņēmēju loku un atbalstu arī saules paneļu uzstādīšanai privātmājās. Tāpat esot sperti soļi, lai atvieglotu būvniecības procesu saules paneļu uzstādīšanai, informēja Ekonomikas ministrija (EM).

Atbalsts energoefektivitāte un atjaunojamiem resursiem

Privātmāju īpašnieki varēs saņemt atbalstu energoefektivitātes paaugstināšanai:

  • būvdarbiem dzīvojamās mājas norobežojošajās konstrukcijās;
  • inženiersistēmu, piemēram, apkures un ventilācijas iekārtu iegādei, atjaunošanai, pārbūvei vai izveidei;
  • jaunas ūdens sildīšanas iekārtu iegādei un uzstādīšanai.

Tāpat paredzēts atbalsts pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem (siltumenerģijas un mikroģenerācijas elektroenerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu iegādei un uzstādīšanai), nodrošinot ēkas energoefektivitātes klases paaugstināšanu. Turpmāk atbalstu varēs saņemt arī tikai mikroģenerācijas elektroenerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu uzstādīšanai – saules paneļu un nelielu vēja ģeneratoru uzstādīšanai.

Tāpat tiek paplašināts potenciālais atbalsta saņēmēju loks - turpmāk atbalstu varēs saņemt ne tikai viena dzīvokļa, bet arī divu dzīvokļu dzīvojamo māju (t.sk. dvīņu, rindu un atsevišķu divu dzīvokļu) atjaunošanai un elektroenerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu ieviešanai. Tāpat turpmāk atbalstu varēs saņemt privātmājas visā Latvijā, t.sk. Rīgā, Rīgas reģionā, Rīgai tuvumā esošajās pašvaldībās un Jūrmalā.

Atbalstu varēs saņemt fiziska persona, kurai zemesgrāmatā ir nostiprinātas īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu, kas nodota ekspluatācijā un tajā netiek veikta saimnieciskā darbība.

Atbalsta programmas ietvaros iespējams saņemt dažāda veida atbalstu – valsts garantiju, tehnisko palīdzību un grantu jeb dāvinājumu. Maksimālā atbalsta summa ir 6000 eiro.

Pieteikumu pieņemšanu Attīstības finanšu institūcija “Altum” sāks aprīļa otrajā pusē.

Atvieglo dokumentāciju saules paneļu uzstādīšanai

Tāpat ministrija informēja, ka vienlaikus valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumos Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi”, lai atvieglotu administratīvās procedūras, kas saistītas ar būvniecības iecerēm, kas paredz pāreju uz atjaunojamiem energoresursiem.

Lai jau šajā būvniecības sezonā varētu īstenot pēc iespējas vairāk šādas ieceres, izmaiņas nosakot, ka enerģijas ražošanas inženierbūves ar siltuma jaudu mazāku par 100 MW un visas saules elektrostacijas (kā inženierbūves) tiek klasificētas kā II grupas inženierbūves, kurā būvprojekta ekspertīze nav nepieciešama.

Vienlaikus līdz ar šiem grozījumiem MK noteikumos iekļautas vairākas pārejas regulējuma normas. Gadījumos, kad jau uzsāktas būvniecības ietvaros mainīsies būves grupa no augstākas būves grupas uz zemāku būves grupu, būvniecības iecerēm, kuru īstenošana turpinās, piemēros zemākai grupai atbilstošo būvniecības procesu. Tāpat noteikts, ka jaunos noteikumus attiecībā uz būves veida maiņu no ēkas uz inženierbūvi var piemērot tikai būvniecības iecerēm, kas ir ierosinātas pēc attiecīgo grozījumu spēkā stāšanās.

EM arī norādīja, ka jau šobrīd saules paneļu (iekārtu) uzstādīšanai uz zemes vai ēkas nav nepieciešama būvniecības ieceres dokumentācija vai būvvaldes atļauja. Būvvaldes atļauja var būt nepieciešama, piemēram, gadījumos, ja nepieciešams papildus pastiprināt ēkas nesošās konstrukcijas vai attiecīgo paneļu darbības nodrošināšanai nepieciešamo ārējo inženiertīklu izbūvei. Šāds skaidrojums ir sagatavots un tiks izsūtīts būvvaldēm un būvspeciālistiem caur BIS, lai visi vienveidīgi piemērotu jauno regulējumu.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti