Privatizācijas aģentūras valdei atrod tikai vienu kandidātu - Vladimiru Loginovu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētāja Anša Spridzāna un valdes locekļa Gunta Lauska negaidītā lēmuma atkāpties no amatiem, ceturtdien par PA valdes locekļa amata kandidātu izvēlēts PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs, taču viņu nevar iecelt, jo valdi var apstiprināt tikai tad, ja būs divi valdes locekļi.

Par to žurnālistus ceturtdien informēja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. PA valdes locekļi esot darījuši zināmu par savu iespējamo atkāpšanos ekonomikas ministram jau neilgi pēc 12.Saeimas vēlēšanām, kas notika 4.oktobrī, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” pauda Spridzāns.

Otrs valdes loceklis būs jāmeklē jau nākamās valdības Ekonomikas ministrijai, ziņoja Latvijas Radio korespondents Gunārs Valdmanis.

Ekonomikas ministrija ceturtdien, saņemot PA valdes locekļu atlūgumu, mēģināja atrast jaunus valdes locekļa amata kandidātus, taču tas nevainagojās panākumiem, jo atrasts tikai viens kandidāts, un līdz ar to saskaņā ar likumu valdi nevar apstiprināt.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis žurnālistiem norādīja, ka PA valdes locekļiem nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, kas zināmā mērā sašaurina kandidātu loku.

Viņš gan prognozēja, ka jauno valdi var atrast samērā drīz - dažu nedēļu laikā, un tas būs jādara jau nākamās valdības ekonomikas ministram.   

Dombrovskis arī sacīja, ka tiešā veidā līdz ar PA valdes atkāpšanos „Citadeles” pārdošanas process nav apdraudēts, jo valdības lēmumi ir spēkā. Tiesa, pašlaik nav zināms, kā uz situāciju varētu reaģēt potenciālais pircējs, sarunas ar kuru risina PA.

Ministrs nezināja teikt, vai investors jau ir informēts par PA valdes locekļu atkāpšanos.  

 „Citadeles” pārdošanas līgumu bija plānots parakstīt piektdien,  un no valsts puses tas bija jādara PA valdei. Līdz ar to piektdien līgumu neparakstīs. 

Jau ziņots, ka līdzšinējie PA valdes locekļi atkāpās no amata trešdien.  Savukārt LTV „Panorāma” savā profilā tviterī norāda, ka Spridzāns nolēmis atkāpties no amata "Citadeles" bankas pārdošanas darījuma dēļ. Ministrija nekomentēja LTV tviterī izplatīto ziņu, ka Spridzāns un Lauskis atlūgumus iesnieguši „Citadeles” darījuma dēļ.

Valdība otrdien slēgtajā sēdē akceptēja līgumu par bankas "Citadele" akciju pārdošanu starptautisko investoru grupai "Ripplewood Holdings". Bankas pārdošanas līgumā plānots iekļaut punktu, ka ”Ripplewood Holdings” sev piederošās ”Citadeles” akcijas varēs pārdot jau pēc diviem gadiem.

Valdība atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem. Latvijas valdība akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka 25% bankas "Citadele" akciju iegādāsies "Ripplewood Holdings", 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

ERAB atbalsta Latvijas valdības lēmumu pārdot valstij piederošās bankas "Citadele" akcijas starptautiskai investoru grupai, ko vada "Ripplewood Holdings" un fonda dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss. ERAB viceprezidents Filips Benets 23.septembrī apmierinātību par notikušo izteica Rīgā, darījumu saucot par profesionāli vadītu procesu.

ASV investoru piedāvātā cena par bankas "Citadele" akcijām un visi investoru vārdi tiks atklāti pēc darījuma noslēgšanas.

Savulaik valsts maksātnespējīgajā "Parex" bankā ar mērķi novērst apjomīgu finanšu krīzi no saviem līdzekļiem naudas ieguldīja aptuveni miljardu eiro, bet kopā ar valsts garantijām - ap diviem miljardiem eiro. No abām bankām - „Reverta” un „Citadele” - atgūta gandrīz puse no šīs summas jeb 770 miljoni eiro. Bankā „Citadele” neatmaksātais atbalsts palicis aptuveni 130 miljoni eiro. "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti