Privatizācijas aģentūra: Pāragri runāt par «Citadeles» pārdošanas aizkavēšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai gan medijos jau izskanējušas bažas par to, ka, iespējams, „Citadele” bankas pārdošanas process varētu aizkavēties, šobrīd ir pāragri runāt par iespēju, ka Latvija varētu pārkāpt kādu no termiņiem, kurus bankas pārdošanai paredz Eiropas Komisijas noteikumi, liecina Privatizācijas aģentūras informācija. 

Atbilstoši šai informācijai, līdz 30.septembrim valdībai ir jāpaspēj saņemt saistošs piedāvājums no investoram, savukārt darījums pilnīgi jāpabeidz līdz nākamā gada martam.

Privatizācijas aģentūras vadītājs Ansis Spridzāns sarunā ar Latvijas Radio apstiprināja, ka šobrīd turpinās darbs, lai iekļautos termiņos.  

„9.jūlijā, kad Eiropas Komisija pieņēma lēmumu attiecībā uz visiem fiksētajiem termiņiem, tika noteikts 30.septembris - datums, kad ir jābūt pilnīgai izpratnei pusēm par līguma noteikumiem, un attiecīgi pēc tam sākas noteikts posms līdz gada beigām, kad līgums var tikt parakstīts, un pēc tam, protams, arī šajā laika posmā, maksimums līdz 30.martam, ir jāvienojas un jāsaņem visas atbildes no institūcijām, kas šādu līgumu akceptē un ļauj to īstenot dzīvē,” skaidroja Spridzāns.

„Tā mēs šobrīd strādājam, atbilstoši visiem termiņiem, tiem, kādi ir noteikti 9.jūlija Eiropas Komisijas lēmumā, un ceram arī  apstiprināt līguma kritērijus šajā 30.datumā un attiecīgi pēc tam parakstīt līgumu un šo darījumu visu noslēgt nākamā gada sākumā,” sacīja Spridzāns.

Jau ziņots, ka nesen valdība no bankas potenciālajiem pircējiem saņēmusi priekšlikumus, kuri nav atbalstāmi, kurus gan amatpersonas neatklāja. Atklātībā nonākušās dokumentu kopijas, kas ir arī Latvijas Televīzijas rīcībā, liecina, ka šobrīd par valstij piederošajiem 75% plus vienu akciju pircēji gatavi maksāt aptuveni 74 miljonus eiro, lai gan valsts daļa bankas pamatkapitālā ir 109,9 miljoni eiro.

Latvijas valdība šomēnes akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka 25% bankas "Citadele" akciju iegādāsies "Ripplewood Holdings", 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

ERAB atbalsta Latvijas valdības lēmumu pārdot valstij piederošās bankas "Citadele" akcijas starptautiskai investoru grupai, ko vada "Ripplewood Holdings" un fonda dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss. ERAB viceprezidents Filips Benets 23.septembrī apmierinātību par notikušo izteica Rīgā, darījumu saucot par profesionāli vadītu procesu.

ASV investoru piedāvātā cena par bankas "Citadele" akcijām un visi investoru vārdi tiks atklāti pēc darījuma noslēgšanas.

Savulaik valsts maksātnespējīgajā "Parex" bankā ar mērķi novērst apjomīgu finanšu krīzi no saviem līdzekļiem naudas ieguldīja aptuveni miljardu eiro, bet kopā ar valsts garantijām - ap diviem miljardiem eiro. No abām bankām - „Reverta” un „Citadele” - atgūta gandrīz puse no šīs summas jeb 770 miljoni eiro. Bankā „Citadele” neatmaksātais atbalsts palicis aptuveni 130 miljoni eiro. "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti