Privātie pensiju fondi pērn nopelna trīs reizes vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Pērn privātie pensiju fondi nopelnīja 163,9 tūkstošus latu, kas ir trīs reizes vairāk, nekā gadu iepriekš. Tajā pašā laikā fondu aktīvu apjoms pieauga par 8,8% un gada beigās sasniedza divus miljonus latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas informācija.

2012. gadā dalībnieku skaits privātajos pensiju plānos pieauga par 8,9 tūkstošiem, kas ir par 4,5% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Tādējādi kopējais privāto pensiju plāniem pievienojušais dalībnieku skaits gada beigās bija 207 523, kas ir 19,8% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

Pērn pensiju plānos iemaksāti 21.2 miljoni latu, kas ir par 16% vairāk nekā pagājušā gadā. Par gandrīz trešdaļu pieaudzis arī pensiju plānu dalībnieku iemaksu apmērs, bet darba devēju iemaksu apmērs turpināja sarukt (par 5,6%).

Tajā pašā laikā no pensiju plānu kapitāla tika izmaksāti astoņi miljoni latu jeb par 21% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Pensiju plānu ieguldījumu vērtība 2012.gadā pieauga un vidējais pensiju plānu ienesīgums pērn sasniedza 8.5%, kas ir labāk nekā gadu iepriekš, kad pensiju plānu ienesīgums bija ar mīnus zīmi. Individuāliem plāniem 2012.gadā ienesīgums bija robežās no 2,2% līdz 11,3%.

Savukārt pensiju plānos uzkrātais pensiju kapitāla apmērs pieauga par 19%, salīdzinot ar 2011. gadu, un 2012. gada beigās sasniedza 142 miljonus latu.

Pensiju plānu ieguldījumu struktūrā joprojām lielākais īpatsvars bija ieguldījumiem ieguldījumu fondu apliecībās (55%), kā arī parāda vērtspapīros un citos vērtspapīros ar fiksētu ienākumu (29%). Latvijā veikto ieguldījumu apmērs, salīdzinājumā ar 2011. gada beigām, būtiski nemainījās (+0,3%) un gada beigās sasniedza 44,9 miljonus latu jeb 32% no kopējiem ieguldījumiem. Tajā pašā laikā no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 95,4% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti