«Printful» izpilddirektors: Kļūšana par «vienradzi» bija ilgstošs un smags darbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Vienradža” statusa sasniegšanā bija daļa veiksmes, bet pārsvarā – ilgstošs un smags darbs, norādīja uzņēmuma “Printful” izpilddirektors Dāvis Siksnāns.

Jaunam uzņēmumam sasniegt viena miljarda ASV dolāru vērtību dažos gados – tas ir kaut kas ļoti rets. Tik rets, ka šādus uzņēmumus biznesa pasaulē sauc par vienradžiem. Un arī Latvijā tagad ir savs vienradzis. Iegūstot 130 miljonu dolāru investīcijas no privātā investīciju uzņēmuma “Bregal Sagemount”, par pirmo Latvijas vienradzi jeb jaunuzņēmumu, kas sasniedzis vairāk nekā viena miljarda ASV dolāru tirgus vērtību, kļuvis drukas produktu ražotājs “Printful”. 

“Tas ir tāds novērtējums mūsu uzņēmumam. Bet patiesībā – arī Latvijai un Latvijas talantiem. Tas pierāda, ka Latvijā var izmantot sadarbību ar lielu starptautisku uzņēmumu.

Tas ir liels, ilgstošs un smags darbs. Mēs ieguldījām mūsu ražotnēs, mārketingā, ņēmām cilvēkus.

Daļa veiksmes arī, protams, bet pamatā – liels darbs,” stāstīja Siksnāns.

Līdz ar šo investīciju “Bregal Sagemount” kļūs par “Printful” mazākuma akcionāru, bet uzņēmuma kontrolpakete joprojām atradīsies tā latviešu īpašnieku rokās. 

“Printful” ir ražotnes Latvijā, ASV, Spānijā, Kanādā un Meksikā. Tas nodarbina kopumā 1800 cilvēku, no kuriem trešā daļā – Latvijā.   

Kompānijas apgrozījums 2020. gadā pieaudzis gandrīz par 80%, pārsniedzot 200 miljonu ASV dolāru. Savukārt meitasuzņēmuma “Printful Latvia” apgrozījums sasniedza 47,2 miljonus eiro.

Latvijas valsts budžetam uzņēmums pērn nodokļos samaksājis vairāk nekā 5 miljonus eiro. 

Ziņu par Latvijas pirmo vienradzi  gaidīja visa Latvijas jaunuzņēmumu nozare, kas Baltijas mērogā jutās nedaudz kā pastarīte, jo kaimiņos pirmie vienradži parādījās jau sen. Igaunijā – “Skype”, Lietuvā – apģērbu un aksesuāru tirdzniecības platforma “Vinted”. 

“Tas #latvijavar. Tagad mēs varam pacelt to karogu un iet uz priekšu.

Tas pozitīvi ietekmēs mūsu valsts tēlu, zīmolu un atpazīstamību. Un tas var konvertēties tajā, ka mums būs vairāk investīciju, par mums vairāk zinās. 

Arī pārējiem startapiem tās ir labas ziņas. Tā ir papildus motivācija maukt tālāk, turpināt  attīstīties, jo ir labs piemērs acu priekšā, ka tas nenotiek tikai kaut kur ASV vai uz citas planētas. Tas notiek arī pie mums Latvijā,” komentēja Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas vadītāja Olga Barretu-Gonsālvisa.

Jaunuzņēmumu ekspertu vidū tiek spriests, ka uzņēmumam “Printful” drīzumā varētu pievienoties arī citi Latvijas “vienradži”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti