Dienas ziņas

PVD Piltenes pagastā izņem mājlopus

Dienas ziņas

30 vēža slimniekiem nepieciešami 417 900 eiro

Priekuļos pieprasījums pēc sēklas kartupeļiem

Priekuļu pētniecības centrā liela interese par sēklas kartupeļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lauksaimnieki jau sāk plānot pavasara darbus, tai skaitā gādā sēklas kartupeļus. Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centrā atzīst, ka interese par stādāmo materiālu ir liela. Audzētāji zina, ka nevar gaidīt pavasari, jo pieprasījums parasti pārsniedz piedāvājumu.

Priekuļu pagasta "Aizpurvīšu" saimnieki uz Priekuļu pētniecības centra pagrabu atbraukuši pēc kartupeļiem pārtikai. Saimniecība esot pārāk tuvu mežam, tāpēc pašu audzētos norokot mežacūkas. Savukārt saimnieks Alfons Birkenfelds no Līgatnes puses gan jau laicīgi gādā katupeļus stādīšanai.

"Ziniet, vēlāk jau te nekā vairs nav, atbrauc martā, te viss ir tukšs izpirkts. Tāpēc es jau šogad zinu, ka savlaicīgi jādomā," teica kartupeļu audzētājs.

No Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centra sēklas kartupeļi ceļo uz saimniecībām visā Latvijā. Visas 11 šķirnes ir tur selekcionētas, pašu laukos izaudzētas. Īpaši liels pieprasījums ir pēc agrajām un bioloģiskajām šķirnēm.

Plānots, ka šogad sēklai derēs vairāk nekā 105 tonnas no tuvu 1000 tonnu lielās ražas. Tomēr arī Priekuļos atzīst, ka pagājušās sezonas nelabvēlīgie laika apstākļi ietekmējuši sēklas kvalitāti.

"Ir tādas bioloģiskās šķirnes, kur nav nekāda ķīmijas apstrāde bijusi, un ar tiem sliktajiem laika apstākļiem kvalitāte ir ļoti pazeminājusies. Vienu partiju esam spiesti pāršķirot tikai tādēļ," atzina kartupeļu sēklaudzēšanas agronoms Leonīds Likums.

Kartupeļu šķirošana šeit sākas gandrīz uzreiz pēc ražas novākšanas un turpinās līdz pat pavasarim. Tas ir gana smags roku darbs. Tiek atšķiroti tupeņi, kas piemēroti pārtikai, arī tie, kas der vien lopbarībai. Savukārt tuvāk pavasarim turpat kartupeļus liek diedzēties un to iesaka darīt arī citiem audzētājiem.

"Bioloģisko sēklu liekam mazās kastītēs šeit priekšpusē un diedzējam. Kādas pāris nedēļas pirms stādīšanas. Un arī mazdārziņu īpašnieki interesējas, vai vēl tāda metode tiek piekopta. Kāpēc nē, veselīgāki ir," rāda kartupeļu sēklaudzēšanas tehniķe Ieva Lozberga.

Priekuļu pētniecības centra laukos pirmie kartupeļi parasti tiek stādīti maija sākumā. Vidzemē stādīt īpaši ātrāk neesot nozīmes, jo zeme vēl ir auksta. Kurzemes pusē gan sezona sākoties pāris nedēļas ātrāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti