Dienas ziņas

Samariešu darbs neapstājas

Dienas ziņas

Lidosta "Rīga" plāno atlaist ap 500 darbinieku

Priekuļu novadā jau stāda agros kartupeļus

Priekuļu novadā jau stāda agros kartupeļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Agras ražas iegūšanai kartupeļu audzētāji šajās dienās jau veic pirmos stādījumus. Priekuļu novada "Rožkalnu" saimniecībā agrie kartupeļi ik pavasari izaug zem agroplēves. Saimnieks cer, ka šogad laika apstākļi audzētājiem būs labvēlīgi, pretējā gadījumā pārtikas kartupeļu līdz jaunajai ražai var nepietikt.

Priekuļu novada "Rožkalnu" saimniecībā ar kartupeļu un dažādu dārzeņu audzēšanu nodarbojas jau daudzus gadus. Saimnieks Jānis Voldiņš stāsta, ja laika apstākļi atļauj, kartupeļus agrai ražai viņš stāda jau aprīļa sākumā. Un, lai tos pasargātu no pavasara salnām, lauku pārsedz ar agroplēvi. 

"Par 5. aprīli nekad ātrāk nav bijis. Kāda zeme un kāda ziema, citreiz ir sasalis un slapjš, kādreiz bija ziemas, tad tā nevarēja," stāsta Voldiņš.

Kartupeļus saimnieks audzēs aptuveni 3 hektāru platībā. Pēc viņa pieredzes pirmo ražo var gaidot jau jūnija sākumā, tad tā nonāk Cēsu tirgū. Viņaprāt, agrai ražai labākā kartupeļu šķirne ir "Solists".

"'Solists' un 'Vineta'. 'Solists' ir visagrākie, un 'Vineta' ir drusku vēlāka, pēc tam 'Bellarosa' nāk, trīs šķirnes, skaidro saimnieks.

Par valstī izsludināto ārkārtējo stāvokli laukos šobrīd īpaši nedomā, jāsteidz strādāt zemes darbi. Saimnieks vien pamanījis, ka līdz ar ziņām par jaunā koronavīrusa izplatību tirgū pamatīgi pieaudzis pieprasījums pēc pārtikas kartupeļiem.

"Tagad drusku mazāk, bet kad bija tā ažiotāža, tad nu nespēja vest. Pagrabu tīrīja ārā. Baigi pirkās, tagad ir pieklusuši," stāsta Voldiņš. 

Šādu tendenci novēroja arī Priekuļu pētniecības centrā. Tā vadošā pētniece un kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule atzīst, līdz jaunajai ražai Priekuļos pārtikas kartupeļu, visdrīzāk, nepietiks. 

"Tagad ir iespēja, ja cilvēks dzīvo mājās, var dārziņā dažas vadziņas ierīkot, tad, protams, labāk izaudzēt pašam. Tas ir drošāk, un nebūs jāiet uz tirdzniecības vietām," stāsta Skrabule.

Sēklas materiāls pagaidām esot pietiekamā daudzumā, to iegādājoties gan lielsaimnieki, gan arī mazdārziņu īpašnieki. Agrai ražai audzētāji izvēlas šķirnes 'Monta' un leģendāros 'Agros dzeltenos'. Pētniecības centrā gan pirmos kartupeļus plāno stādīt maijā.

"Vēl augsne nav pietiekami iesilusi un ir arī mitra. Kartupeļi mīl siltu un labi uzrušinātu zemi. Bet, ja lauks ir smilšainā vietā un saules iesildīts, un kartupeļi iepriekš diedzēti, tad var stādīt agrai ražai," saka Skrabule.

Arī iegādājoties sēklas kartupeļus, jāievēro sociālās distancēšanās principi. Kartupeļu pagrabā atļauts ieiet tikai vienai personai, un arī tur jāievēro divu metru distance.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti