Dienas ziņas

Latvijā sarūk audžuģimeņu skaits

Dienas ziņas

Vērtē Vecpiebalgas novada bāriņtiesas darbu

Atbalsts mazajām lauku saimniecībām

Priekules novadā liela interese par valsts atbalstu mazo lauku saimniecību uzņēmējdarbībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Priekules novada zemnieki novērtē iespēju saņemt vienreizēju atbalstu - 15 000 eiro – uzņēmējdarbības sākšanai mazajās lauku saimniecībās, bet atzīst, ka dažiem ar šo summu tomēr ir par maz.

Latvijā vairāk nekā puse jeb aptuveni 46 tūkstoši saimniecību ražo produkciju pašpatēriņam un tirgū pārdod tikai niecīgu daļu, tādējādi mazinot lauksaimniecības ražošanas efektivitāti. Lai veicinātu uzņēmējdarbības sākšanu un mazo lauku saimniecību attīstību, no 3.septembra šim mērķim būs pieejams vienreizējs atbalsts.

Interese par gaidāmo vienreizējo atbalstu attīstībai Priekules novadā ir necerēti liela.  Lauksaimnieki atzīst, ka šķietami nelielā summa noderēs lietotas tehnikas, lopu, zemes iegādei, arī siltumnīcu būvei. Starp  interesentiem, kas ieradušies uz informatīvo semināru par atbalsta saņemšanu, netrūkst gados jaunu cilvēku.

Piemājas saimniecības īpašniece no Gramzdas Arita Opelte stāstīja, ka jaunai saimniecībai nepieciešama tehnika. “Mums ir mazs kombainītis, gribam lielāku, jo zemes vairāk,” saka Opelte.

Saimniecības „Astilbe” pārstāvis Gundars Sokolovskis savukārt sacīja, ka viņa saimniecībai atbalsts “būtu samērā daudz, jo var uzcelt samērā labu un modernu siltumnīcu”.

Uz vienreizējo maksājumu varēs pretendēt tās saimniecības, kuru gada apgrozījums ir no 2 līdz 15 tūkstošiem eiro. Svarīgs faktors arī lauksaimniecībā izmantojamās zemes daudzums - ne vairāk par 50 hektāriem, kā arī izglītība lauksaimniecības jomā.

Latvijas Lauku konsultāciju centra (LLKC) Liepājas nodaļas uzņēmējdarbības konsultants Aleksejs Kačanovs stāstīja, ka atbalstu var saņemt lauku uzņēmēji, un striktu ierobežojumu atbalsta saņemšanai nav -  to var iegūt gan biškopis, gan lopkopis, galvenais, lai saimniecībai būtu vīzija tuvākajiem pieciem gadiem.

Bez Eiropas finansiālā atbalsta nekur tālu nebūtu tikuši, atzīst viens no Priekules novada zemniekiem Ģirts Gūtmanis, kura saimniecībā jau īstenoti pieci apjomīgi projekti. Jaunais uzņēmējs uzskata, ka šobrīd 15 tūkstoši eiro uzņēmējdarbības uzsākšanai laukos ir pārāk maza summa.

 “Ja ir zeme vai ar lopkopību darbojas, vajadzīgas tehnikas. Kaut kāds atspēriens tas ir, bet maz,” sprieda Ģirts Gūtmanis.

 Atbalsts mazajām lauku saimniecībām būs pieejams trīs kārtās līdz 2020.gadam. Pirmajā kārtā publiskais finansējums vairāk nekā 20 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti