Dienas ziņas

Palielinās mājražotāju skaits

Dienas ziņas

Trešo reizi pasniegtas Latgales Gada balvas

Priekulē māca veidot ģimenes budžetu

Priekulē māca nedzīvot no rokas mutē un veidot ģimenes budžetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Daļa dzīvo pēc principa: ir nauda – tērējam, nav naudas – aizņemamies, visbiežāk iekrītot "ātro kredītu" vilinājumā. Zināšanu un izpratnes trūkums par savu tēriņu plānošanu atbilstoši ienākumiem ir galvenais klupšanas akmens, kas daudziem liek doties uz Sociālo dienestu pēc palīdzības. Lai tomēr nenāktos dzīvot no rokas mutē, Priekulē šonedēļ bija iespējams apgūt ģimenes budžeta plānošanas iemaņas. 

Priekulniekiem Lilitai un Filipam Baumaņiem vēl pavisam nesen, neraugoties uz ienākumu daudzumu, mēneša beigās atlicis secināt, ka nauda pāri nepaliek. Lai saprastu, kur tā pazūd, pēdējos trīs gadus Baumaņi cītīgi sākuši sekot līdz saviem tēriņiem un to plānošanai, kas tagad ļaujot ietaupīt pat  pusi no ienākumiem.

"Protams, to var darīt "Excel" programmā, bet ir speciālas programmas, kas tam paredzētas, līdz ar to viegli izdarīt. Nākot no veikala ārā, ierakstām, kas ir iztērēts, mājās uz lielā ekrāna var pārbaudīt un salikt mēneša griezumā kopā," stāstīja priekulnieks Filips Baumanis.

Par to, vai cilvēki prot rīkoties ar saviem ienākumiem, ir katra paša ziņā.

Taču, kā atzīst Priekules novada Sociālā dienesta vadītāja Mārīte Gertnere, tad itin bieži nākoties saskarties ar situācijām, kad cilvēki iekrituši "ātro kredītu" gūstā.

Esot arī gadījumi, kad pēc atgriešanās no peļņas ārzemēs drīz vien tiekot lūgts sociālais pabalsts, jo sapelnītā nauda neapdomīgi iztērēta.

"Mēs esam izveidojuši arī plāniņus, ko sauc par budžeta plāna lapiņām, dodam klientiem un ar viņiem kopā plānojam solīti pa solītim, apzinoties, kādi ienākumi un tēriņi. Cilvēkam jāmāk pašam sev palīdzēt, līdzdarbojoties," sacīja Priekules novada Sociālā dienesta vadītāja Mārīte Gertnere.

Sabiedrībai trūkst zināšanu un izpratnes par to, kā izveidot saprātīgu ģimenes budžetu, atzīst Liene un Ingus Bukši, kuri paši savulaik piedzīvojuši finanšu grūtības. Tagad viņi ir gatavi dalīties ar savu pieredzi un zināšanām, kā neiekrist parādos un nedzīvot no rokas mutē.

Lai gan uz nodarbībām par ģimenes budžeta plānošanu tika aicināti pāri, taču šoreiz pārsvarā atsaukušās bija sievietes. Kā sola Priekules Sociālā atbalsta centra darbinieki, tad arī turpmāk tiks organizēti šādi izglītojoši pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti