Prezidents pret nodokļu celšanu, neņemot vērā situāciju kaimiņvalstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valsts prezidents  Andris Bērziņš neatbalsta nodokļu likmju palielināšanu Latvijā, nerēķinoties ar nodokļu politiku kaimiņvalstīs, informēja prezidenta Preses dienests.

Bērziņš pirmdien tikās ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori Ināru Pētersoni, lai pārrunātu VID darbības aktualitātes, kā arī ēnu ekonomikas ierobežošanas pasākumus, lai arvien lielāku uzņēmēju daļu motivētu pamest šo jomu.

Valsts prezidents uzsvēra, ka neatbalsta nodokļu paaugstināšanu Latvijā, ja netiek ņemts vērā Baltijas valstu konteksts un energoresursu izmaksu iespējamo pieaugums, kas Latvijas uzņēmējus var padarīt nekonkurētspējīgus Baltijas valstu vidū, nerunājot nemaz par plašākiem reģioniem un tirgiem.

Pārrunājot „aplokšņu algu” izskaušanas jautājumus, VID ģenerāldirektore atzina, ka vairākas indikācijas liecina par to, ka aplokšņu algu īpatsvars turpina samazināties. Arī iedzīvotāju ienākumu apjoms šajā gadā ir pieaudzis vidēji par 9% un nodarbināto skaits valstī ir sasniedzis pirmskrīzes līmeni.

 „Situācija nenoliedzami uzlabojas. Mēs, protams, gribētu, lai tas notiek ātrāk,” piebilda VID ģenerāldirektore.

Runājot par nodokļu ieņēmumu izpildi, Pētersone informēja, ka nodokļi pildās ievērojami labāk, nekā plānots. Pirmajos četros mēnešos pārpilde bijusi 25 miljoni eiro, bet piecos mēnešos pārpilde tiek prognozēta jau 75 miljonu apmērā. Labi pildās darbaspēka nodokļi, uzņēmumu ienākumu nodoklis, kā arī akcīzes nodoklis. VID neplāno samazināt klientu apkalpošanas vietu skaitu valstī, vienlaikus VID ģenerāldirektore atzina, ka darbinieku algas joprojām ir nekonkurētspējīgas konkrētajā speciālistu segmentā.

Pēdējā laikā ekonomisti sākuši diskusiju par nodokļu slogu Latvijā, brīdinot, ka  nākotnē visu valsts nepieciešamību apmierināšanai varētu nākties palielināt nodokļus. Uzņēmēji gan iebilst, ka nodokļu palielināšanas vietā būtu efektīvāk jāapkaro „ēnu ekonomika”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti