Prezidents «atmet atpakaļ» pretrunīgos Kredītiestāžu likuma grozījumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis piektdien, 16. jūnijā, nodeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai pretrunīgos grozījumus Kredītiestāžu likumā. Lēmums pieņemts, jo likuma grozījumu pieņemšanas process rada bažas par atsevišķu normu patieso mērķi, nepieciešamību un samērīgumu, informē Valsts prezidenta kancelejā.

Aizdomas par vēlmi ietekmēt konkrētus procesus

"Atzinīgi novērtēju to, ka tiek pilnveidots maksātnespējas procesa regulējums un tā piemērošanas prakse. Taču atsevišķu ar interešu konflikta novēršanu saistīto normu izstrāde vienlaikus ar akciju sabiedrības "Trasta komercbanka" likvidācijas procesu un tiesas izlemšanā esošu jautājumu par administratora iecelšanu šīs kredītiestādes maksātnespējas procesā rada aizdomas par vēlmi ietekmēt konkrētos procesus," norāda Vējonis.

Kredītiestāžu likuma grozījumi liedz kredītiestādes likvidatora vai administratora pienākumus iestādes likvidācijas vai maksātnespējas procesā uzņemties personai, kura pēdējo divu gadu laikā ir pārstāvējusi kādu no kredītiestādes klientiem jebkādās viņa attiecībās ar kredītiestādi. Šāds regulējums ir ievērojami plašāks par likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteikto, norāda Valsts prezidenta kancelejā.

Ar likuma grozījumiem tiek būtiski sašaurināts kredītiestāžu likvidatoru un administratoru iespējamo kandidātu loks un ierobežotas iespējas atrast labāko kandidātu konkrētas kredītiestādes likvidācijas vai maksātnespējas procesam.

Tāpēc nav saprotams strīdīgo normu nepieciešamības pamatojums, kā arī vērtējama to saistība ar iespējamu interešu konfliktu novēršanu, norāda Valsts prezidenta kancelejā.

Vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (Nacionālā apvienība) Valsts prezidents uzsver, ka nepietiekama maksātnespējas procesa uzraudzība un kontrole, kā arī iespējas ļaunprātīgi izmantot maksātnespējas procesus privātpersonām un valstij rada ievērojamus zaudējumus. Tas vairo neuzticēšanos uzņēmējdarbības videi un apdraud investīciju piesaisti mūsu tautsaimniecībai.

Jurists: Nepiemērots brīdis ierobežojumiem

Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins (Nacionālā apvienība), kurš atbalstīja stingrākus ierobežojumus banku administratoriem, Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja, ka Eiropas Komisija savā pēdējā ziņojumā norādījusi, ka Latvijas likumi attiecībā uz maksātnespējas procesiem nav pietiekami stingri.

"Tur nekas briesmīgs nav," tā ierobežojumus banku administratoriem vērtēja Kiršteins, norādot, ka ierobežojumi attieksies uz visiem administratoriem. "Jo stingrāki likumi, jo labāk".

Latvijas Universitātes lektors, jurists Lauris Liepa Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" piekrita, ka ir nepieciešams stingrāks regulējums, jo, piemēram, advokātiem tāds ir – advokāti, kas pārstāv kreditoru, lietā vienlaikus nevar būt lēmumi pieņēmēji.

Taču likuma grozījumu virzīšanai un pieņemšanai, pēc Liepas teiktā, ir izvēlēts neveiksmīgs brīdis – kad notiek "Trasta komercbanka" likvidācijas process, kad bankas administrators Ilmārs Krūms nonācis likumsargu redzeslokā un kad Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) cenšas Krūma vietā bankas administratora amatā iecelt citu.

Jurists gan norādīja  – ja ir tā, ka šie likuma grozījumi izstrādāti konkrētam gadījumam vai personai, tad tādas normatīvo aktu izmaiņas nevajadzētu pieņemt.

Pēc Liepas sacītā, Valsts prezidenta lēmums bija paredzams, ņemot vērā viņa izteikumus uzreiz pēc ievēlēšanas amatā. Proti, Vējonis sacījis, ka viens no uzdevumiem prezidenta amatā būs sakārtot likumdošanas procesu, cik tālu viņš to varēs ietekmēt.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
 

Jau ziņots, ka Saeima sēdē pagājušajā nedēļā nolēma noteikt papildu ierobežojumus maksātnespējīgas bankas administratora amata pretendentiem, kuri varētu ietekmēt arī likvidējamās "Trasta komercbankas" maksātnespējas administratora izvēli.

Lielākā daļa "Vienotības" deputātu gan balsoja pret Nacionālās apvienības (NA) deputāta Imanta Parādnieka ierosinājumu, tomēr nepieciešamo balsu vairākumu koalīcijai palīdzēja nodrošināt opozīcijas partijas "Saskaņa" un "No sirds Latvijai".

Apspriežot šo priekšlikumu, izskanēja bažas, ka tas saistīts ar "Trasta komercbankas" likvidācijas procesu. Par tā jauno administratoru plānots iecelt zvērinātu advokātu Armandu Rasu, kuru šim amatam izvirzījusi FKTK uzraudzības komisija un kuru šo grozījumu dēļ amatā apstiprināt nevarētu. 

Tāpat vēstīts, pret "Trasta komercbankas" maksātnespējas administratoru Ilmāru Krūmu sākts kriminālprocess aizdomās par kāda tiesas sprieduma nepildīšanu, un viņu tuvākajā laikā plānots atcelt no amata.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa līdz 19.jūnijam atlika skatīšanu FKTK pieteikumā par likvidējamās "Trasta komercbankas" administratora Krūma atcelšanu no pienākumu pildīšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti