Panorāma

V.Putina kritiķi aicina ES vienoti cīnīties pret Kremli

Panorāma

"Rīgas satiksme" dubultos biļešu cenas

Prezidents ar pārtikas ražotājiem meklē jaunus tirgus

Prezidents ar pārtikas ražotājiem Berlīnē meklē jaunus tirgus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Laikā, kad attiecības starp Krieviju un Eiropas Savienības valstīm ir pasliktinājušās, līdzi nesot ekonomiskus ierobežojumus, arvien aktuālāks kļuvis jautājums par jaunu tirgu meklēšanu citviet. Tieši šobrīd Berlīnē Latvija piedalās vienā no lielākajām  lauksaimniecības izstādēm “Zaļā nedēļa”.  

Kaut šī izstāde ir vairāk ar saimniecisku ievizi, arī te neiztiek bez lielās politikas. Nozares ministru kuluāru sarunu centrā attiecības ar Krieviju un tās noteiktās sankcijas.

To, ka Krievijas noteiktais embargo būtiski traucē lauksaimniekiem un pārtikas rūpniekiem atzīst arī Vācijā.

„Vācijas lauksaimniecība nav tik ļoti cietusi kā Latvijas lauksaimniecība, tomēr arī mēs esam ietekmēti. Tādēļ es ieteiktu, ka mums vajadzētu runāt par Krievijas noteikto sankciju atvieglošanu vai atcelšanu pašas Krievijas patērētāju interešu dēļ,” norādīja Vācijas lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības ministrs Kristianas Šmits.

Vācijas zemkopības ministrs jau piektdien ticies ar savu Krievijas kolēģi Nikolaju Fjodorovu. Sestdien ar viņu runās Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

„Es, protams, nedomāju, ka lauksaimniecības ministri būs tie, kas atrisinās šo politisko starptautisko problēmu, bet savu pilīti šajā svaru kausā mēs centīsimies ielikt. Ir jābūt konkrētām lietām ko mēs pret ko darām. Kāpēc tas pirmais nevar būt pārtika, kas cilvēkiem ir nepieciešama?” sacīja Dūklavs.

Kamēr lauksaimniecības ministriju speciālisti vēl tikai meklē risinājumus un alternatīvas  Krievijas tirgum, citiem to jau izdevies atrast. Satiksmes ministrs Anrijs Matīss pēc tikšanās ar savu kolēģi Aleksandru Dobrintu un Vācijas dzelzceļa kompānijas “Deutsche Bahn” vadību ir pārliecināts, ka jau drīzumā Latvijā varētu nonākt Ziemeļeiropas tirgum domātās Ķīnas konteinerkravas, kuras šobrīd tiek vestas caur Vāciju.

„Katrā ziņā Vācijas loģistikas shēmās, kā viņi redz loģistikas attīstību no Ķīnas, Latvija ir iezīmēta,” sacīja ministrs, norādot, ka pagaidām gan ir pāragri spriest par to, kad varētu parādīties pirmās kravas.  

„Es ceru, ka gada laikā šī kustība uzsāksies,” viņš piebilda.

Paralēli politiķiem savs darbs šeit ir arī uzņēmējiem, kurus atbalstīt ieradies Valsts prezidents.

Vairāk nekā 100 uzņēmēju no Latvijas ar vairāk nekā 500 produktiem Berlīnē izstādē „Zaļā nedēļa” cenšas iekarot jaunus tirgus. Paši uzņēmēji apgalvo, ka tam ir jau pirmie rezultāti.

„Beidzot mēs – visa komanda esam nolēmuši sākt veidot ķēdi Vācijā, joVvācija ir lielpilsētu valsts, mēs ar viņiem 700 gadus esam nodzīvojuši kopā un tā ēdināšana ir ļoti līdzīga,” stāstīja “Lido” īpašnieks Gunārs Ķirsons.

Panākumi ir arī zivju pārstrādes uzņēmumam „Rānda”, kas vēl pirms gada cieta no Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem pārkāpto benzopirēna prasību dēļ. Lai arī iepriekš tirgi meklēti galvenokārt austrumos, tagad skats tiek vērsts Eiropas virzienā.

„Kas attiecas par interesi par produkciju, tā mūs pārsteidz ļoti, ko mēs bijām plānojuši 10 dienām, to mēs esam triju stundu laikā izdarījuši,” atklāja zivju pārstrādes uzņēmuma “Rānda” valdes loceklis Oskars Grosmanis

Pēc Grosmaņa teiktā, tas dod labu pamatu sākt turpmākās sarunas ar Vācijas lielveikalu preču distributoriem. Tiesa, vienlaikus uzņēmēji atzīst, lai iekarotu un nostiprinātu pozīcijas Rietumu tirgos vajadzīgs daudz plašāks darbs, nekā viena dalība izstādē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti