Panorāma

ASV aizsardzības ministra L. Ostina vizīte Latvijā

Panorāma

Panorāma

Pretrunīgi signāli par gāzes rezervēm

Pretrunīgi signāli par gāzes rezervēm; «Latvijas gāze» paziņo par nespēju nodrošināt likumā prasīto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

AS "Latvijas gāze" uz 2022. gada 31. augustu nevarēs nodrošināt Enerģētikas likumā noteikto publiskā tirgotāja pienākumu par nepieciešamo dabasgāzes krājumu apjoma uzglabāšanu Inčukalna pazemes krātuvē, norādīts paziņojumā uzņēmuma mājaslapā. Savukārt Ekonomikas ministrija norādīja, ka uz “Latvijas gāze” vārda Inčukalna gāzes krātuvē tiek glabāta dabasgāze vairāk nekā nepieciešams mājsaimniecību nodrošināšanai.

ĪSUMĀ:

  • Spēkā stājas prasība “Latvijas gāzei” Inčukalna krātuvē glabāt saistīto lietotāju patēriņam vajadzīgo gāzi ziemai.
  • Taču pašlaik uzkrātās gāzes esot mazāk, tāpēc uzņēmums nevarēs nodrošināt gāzes publiskā tirgotāja pienākumu.
  • Ja “Latvijas gāze” nespēs pildīt šo funkciju, to būs jāpārņem “Latvenergo”.
  • "Latvenergo" apliecina, ka tā rīcībā ir pietiekami klientu apkalpošanas resursi, lai to izdarītu.
  • EM: Krātuvē uz “Latvijas gāzes” vārda ir vairāk gāzes nekā nepieciešams mājsaimniecībām.
  • "Conexus" uzdots kontrolēt gāzes apjomu krātuvē; arī tiesības noraidīt gāzes izņemšanu.

Norāda uz nespēju izpildīt jaunās prasības

Uzņēmums norādīja uz Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Enerģētikas likumā, kas stājas spēkā 11. augustā, nosaka, ka publiskajam tirgotājam jeb šajā gadījumā “Latvijas gāzei” ne vēlāk kā līdz katra gada 31. augustam saistīto lietotāju patēriņam nepieciešamais dabasgāzes apjoms laikposmam no attiecīgā gada 1. oktobra līdz nākamā gada 30. aprīlim ir jāuzglabā Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Dabasgāzes apjoms saistīto lietotāju apgādei apkures sezonā veido 1150 gigavatstundas (GWh) jeb 1,15 teravatstundas (TWh), norādīja Ekonomikas ministrija.

Taču "Latvijas gāzei" piederošās dabasgāzes apjoms, kas atrodas Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, uz šo brīdi ir 0,75 TWh. Savukārt uz 31. augustu "Latvijas gāzei" piederošās dabasgāzes apjoms, ņemot vērā jau iepriekš uzņemtās līgumiskās saistības, veidos 0,69 TWh.

AS “Latvijas gāze” savas saimnieciskās darbības ietvaros veic nepieciešamās darbības, lai turpinātu dabasgāzes pakalpojuma sniegšanu, iegādājoties to no citiem alternatīviem piegādātājiem, norādīja uzņēmums.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pieņemtos grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz, ka ar 2023.gada 1.janvāri dabasgāzes piegādes no Krievijas ir aizliegtas, “Latvijas gāze” paziņojusi, ka uz 2022. gada 31. augustu nevarēs nodrošināt Enerģētikas likumā noteikto publiskā tirgotāja pienākumu par nepieciešamo dabasgāzes krājumu apjoma uzglabāšanu Inčukalna pazemes krātuvē. 

Par minēto situāciju “Latvijas gāze” esot vairākkārt informējusi Latvijas valdību un par enerģētikas nozares attīstību atbildīgo Ekonomikas ministriju, kā arī lūgusi sasaukt sanāksmi ar visām iespējamā publiskā tirgotāja maiņas gadījumā iesaistītajām pusēm, nolūkā rast konstruktīvu un saskaņotu rīcības plānu, kas pagaidām nav notikusi, norādīts uzņēmuma paziņojumā.

“Latvijas Gāze” trešdien atteicās sniegt plašākus komentārus par šo situāciju.

Publiskā tirgotāja funkcija "Latvenergo"?

Saskaņā ar Enerģētikas likumu gadījumā,

ja esošais publiskais tirgotājs jeb ”Latvijas gāze” nepilda likumā noteikto uzdevumu, publiskā tirgotāja funkcijas pārņem un pilda valsts AS “Latvenergo”.

"Latvenergo" informāciju par „Latvijas gāzes” paziņojumu ir guvis publiskajā telpā, un uzņēmums Latvijas Radio rakstiskā komentārā pauda, ka "Latvenergo" pildīs Enerģētikas likumā noteikto un pārņems no "Latvijas gāzes", ja tā nepilda likumā noteikto uzdevumu, publiskā tirgotāja funkcijas. Attiecīgi, ja būs jāpārņem mājsaimniecības klientu portfelis,

"Latvenergo" apliecina, ka tā rīcībā ir pietiekami klientu apkalpošanas resursi, lai to izdarītu.

Tikmēr no trešdienas, 10. augusta, "Latvijas gāzei" kā publiskajam tirgotājam Inčukalna pazemes gāzes krātuvē jāuztur dabasgāzes krājumi 1,15 teravatstundu (TWh) apjomā, kas paredzēti saistīto lietotāju jeb mājsaimniecību apgādei. To paredz otrdienas valdībā apstiprinātie un oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" izsludinātie noteikumi par enerģijas lietotāju apgādi agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā.

EM: Krātuvē gāzes ir vairāk nekā nepieciešams 

Savukārt Ekonomikas ministrija paziņojumā medijiem norādīja, ka saskaņā ar AS "Conexus Baltic Grid" (“Conexus”) sniegto informāciju, uz “Latvijas gāze” vārda Inčukalna pazemes gāzes krātuvē tiek glabāta dabasgāze vairāk nekā nepieciešams mājsaimniecību nodrošināšanai ar dabasgāzi. Ja “Latvijas gāzei” ir grūtības nodrošināt apgādi mājsaimniecību lietotājiem, tai nepieciešamo atbalstu sniegšot "Conexus" un “Latvenergo”.

Ministrija arī atklāja, ka šonedēļ valdībā pieņemtais lēmums saistībā ar mājsaimniecību apgādei ar dabasgāzi ierastajā apjomā par iepriekš apstiprināto tarifu apstiprināts, saņemot informāciju no “Latvijas gāzes”, ka, iespējams, tā nespēs pildīt normatīvajos aktos paredzētās līgumsaistības. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) plāno tikšanos ar “Latvijas gāzi”, lai pārrunātu izveidojušos situāciju.

Bet vai valdība var būt droša, ka tās rezervētā gāze jau iepriekš nav pārdota tālāk? “Ja “Latvijas gāze” saka, ka viņiem nepieder... Tad mūsu rīcībā nav šādas informācijas. Jautājiet viņiem, kam tad pieder tā gāze. Bet šajā brīdī regulējums ir tāds, kas pasargās gan mājsaimniecības, gan netraucēs “Latvijas gāzei” piegādāt uz tās vārda reģistrēto dabasgāzi citiem lietotājiem, kam viņi to jau ir nolīguši,” sacīja Indriksone.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone
00:00 / 00:58
Lejuplādēt

Vienlaikus "Conexus" noteikts pienākums pastāvīgi kontrolēt, lai saistīto lietotāju vajadzībām nepieciešamais dabasgāzes apjoms būtu Inčukalna krātuves rīcībā. Līdz ar to "Conexus" var noraidīt “Latvijas gāzes” tirdzniecības pieprasījumus par dabasgāzes izņemšanu vai nodošanu citiem lietotājam, kura rezultātā tas nespētu nodrošināt dabasgāzes piegādi mājsaimniecībām.

Papildus "Conexus" uzdots pienākums informēt Ekonomikas ministriju un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju par dabasgāzes rezervju apjomiem.

KONTEKSTS:

Valdība mājsaimniecību vajadzībām rezervējusi AS "Latvijas gāze" (LG) piederošo gāzi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK), to preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"). 

Viņš norādīja, ka jau patlaban Inčukalna PGK esošā gāze pilnībā sedz Latvijas vajadzības nākamajā apkures sezonā. Taču papildu drošībai valdība nolēma rezervēt vēl LG piederošu krātuvē esošu gāzi, lai augsta tirgus pieprasījuma apstākļos šī gāze netiktu pārdota tālāk, bet garantēti paliktu Latvijas mājsaimniecību rīcībā. 

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) norādīja, ka Inčukalna PGK ir rezervētas 1,15 teravatstundas dabasgāzes, kas nepieciešams saistīto lietotāju patēriņam jaunajā apkures sezonā. Gāze netiek iegādāta, bet rezervēta uz "Latvijas Gāzes", kas atbild par saistīto lietotāju apgādi ar dabasgāzi, vārda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti