Pretēji solītajam Lauku atbalsta dienesta jauno vadītāju Gerhards atrod bez konkursa savā partijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kad zemkopības ministrs un Nacionālās apvienības politiķis Kaspars Gerhards aizvadītajā vasarā diplomātiski palūdza aiziet Lauku atbalsta dienesta (LAD) ilggadējo vadītāju Annu Vītolu-Helvigu, tika solīts, ka viņas pēcteci meklēs konkursā. Taču nu lielā steigā dienesta vadītājs apstiprināts bez atklātas procedūras. Turklāt viņš ir saistīts ar Gerharda pārstāvēto Nacionālo apvienību.

Pretēji solītajam Lauku atbalsta dienesta jauno vadītāju Gerhards atrod bez konkursa savā partijā
00:00 / 03:31
Lejuplādēt

ĪSUMĀ:

  • Iepriekš ministrs solīja, ka LAD vadītāju izvēlēsies konkursā, bet Krūmiņš amatā nokļuvis bez tā.
  • Gan Gerhards, gan Krūmiņš uzsver, ka saistība ar Nacionālo apvienību nav ietekmējusi dienesta vadītāja izvēli.
  • Ministrijā norāda uz Krūmiņa profesionālajiem sasniegumiem un zināšanām.

Otrdienas valdības sēdes darba kārtībā kā papildu jautājums tika iekļauts rīkojuma projekts par Ģirtu Krūmiņu. Ministri lielā vienprātībā atbalstīja kolēģa Gerharda rosinājumu par Lauku atbalsta dienesta jauno vadītāju apstiprināt Krūmiņu, kurš ir ilggadējs dienesta darbinieks un kā vadītāja vietnieks pēdējā laikā pildīja arī vadītāja pienākumus.

Krūmiņš valdības sēdē uzsvēra, ka viņam kā patriotam ir nozīmīgi strādāt Latvijas labā un to viņš var darīt, vadot Lauku atbalsta dienestu.

Krūmiņš ir arī ilggadējs Engures novada domes deputāts, turklāt pēdējos divos sasaukumos – no Nacionālās apvienības saraksta. Ministrs Gerhards noliedz, ka politiskā piederība bijusi noteicošā Krūmiņu bez konkursa iecelt dienesta direktora krēslā.

"Izvērtējot pienākuma izpildītāja darbu. Tāpat bija liels Eiropas Komisijas audits LAD darbībā no septembra beigām līdz oktobrim. Audita rezultāti ir ļoti labi, un tas arī kalpoja par pamatu, lai pieņemtu lēmumu virzīt Krūmiņa kunga kandidatūra uz LAD vadītājaamatu," stāstīja Gerhards.

Krūmiņš nav Nacionālās apvienības biedrs, arī ziedotāju sarakstā viņa nav. Atbildot uz jautājumu, kas viņu saista ar Nacionālo apvienību, Krūmiņš teica, ka kandidējis no apvienības saraksta pašvaldību vēlēšanās. Viņš neuzskata, ka saistība ar Nacionālo apvienību būtu  iemesls viņa iecelšanai LAD vadītāja amatā. Krūmiņš uzsvēra, ka ministrs viņu dienesta vadīšanai izvēlējies profesionālās darbības un zināšanu dēļ.

Atbildot uz jautājumu, ko viņš plāno mainīt, stājoties jaunajā amatā, Krūmiņš teica: "Jaunu pieeju Eiropas Savienības un valsts atbalsta administrēšanā, domājot par to, ka lauksaimnieki paši var veikt savu paškontroli. Mēs viņus mazāk pārbaudītu uz vietas."

Zemkopības ministrijā norāda uz Krūmiņa sasniegumiem

Zemkopības ministrijā informēja, ka līdzšinējā dienesta direktora vietnieka Ģirta Krūmiņa vadībā dienestā turpināsies iesāktais labais darbs.

“Galvenais, lai dienesta darbiem tiktu nodrošināta pēctecība, jo mūsu Lauku atbalsta dienests kā lauksaimnieku naudas administrēšanas iestāde ir viena no labākajām Eiropas Savienībā. Ģirts Krūmiņš ir pierādījis savas spējas vadīt šo sarežģīto un atbildīgo iestādi, un Eiropas Savienības un nacionālā budžeta naudas precīza un mērķēta pārvaldība, izmantojot visjaunākās tehnoloģijas, ir ceļš, kas pareizi sākts un pa kuru noteikti jāturpina iet,” par izvēli sacīja zemkopības ministrs.

Krūmiņš Lauku atbalsta dienestā strādā kopš 2002. gada. Viņš ir strādājis Eiropas Savienības Tiešo maksājumu departamentā, bijis arī tā direktors, bet kopš 2007. gada - dienesta direktora vietnieks. Krūmiņam ir vairāk nekā 10 gadu pieredze liela kolektīva vadīšanā, viņam piemīt labas organizatoriskās spējas un kolektīva vadīšanas prasme. Viņš ir ieinteresēts pārmaiņu vadībā un atbalsta inovāciju ieviešanu dienestā. 

Ministrijā norādīja, ka Krūmiņa vadībā dienests 2017. gadā saņēma pasaules līmeņa apbalvojumu “WSIS Prize 2017” par dienesta Elektronisko pieteikšanās sistēmu, kas tika atzīta par pasaules labāko informācijas tehnoloģiju rīku lauksaimniekiem. Arī 2015. gadā par Elektronisko pieteikšanās sistēmu (EPS) dienests ieguva 2 .vietu ANO konkursā “Apvienoto Nāciju Organizācijas Publisko pakalpojumu balva 2015” (“2015 United Nations Public Service Award”), kategorijā „Publisko pakalpojumu pieejamības veicināšana informācijas laikmetā”. 

KONTEKSTS:

Pēc otrā amata pilnvaru termiņa beigām 23. septembrī Lauku atbalsta dienestu atstāja Anna Vītola-Helviga. Kā pati iepriekš izteicās Latvijas Radio, drīz pēc stāšanās amatā jaunais zemkopības ministrs Kaspars Gerhards no Nacionālās apvienības viņai diplomātiski pateicis, ka ļaus aiziet pašai, jo vēlas mainīt vadītāju. Gerharda biroja vadītājs Nacionālās apvienības politiķis Jānis Eglīts toreiz solīja, ka Helvigas pēcteci meklēs atklātā konkursā. Drīz pēc tam Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" to solīja arī pats Gerhards.

Gerhards citu ministru vidū īpaši izceļas ar savas partijas cilvēku likšanu amatos. Piemēram, Ogres mērs Egils Helmanis, kas līdz valdības maiņai bija Gerharda padomnieks pašvaldību lietu ministrijā, līdz ar Gerharda kļūšanu par zemkopības ministru nu sniedz viņam padomus lauksaimniecības nozarēs. Gerhards arī pirmoreiz vēsturē savā birojā izveidojis vadītāja vietnieka amatu, tajā ieceļot Saeimas deputāta Jāņa Iesalnieka laulāto Aiju Iesalnieci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti