Pret krāpšanos ar ES fondiem – «nulles tolerance». EK aizstāvas pēc ASV medija kritikas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) pirmdien paziņoja, ka ir "nulles tolerance" pret krāpšanos ar Eiropas Savienības (ES) fondiem. Brisele aizstāvējās pēc ASV laikraksta "New York Times" apgalvojumiem, ka valdības Ungārijā un Čehijā izmanto ES lauksaimniecības fondus, lai nodrošinātu politiski pietuvināto lojalitāti un labklājību. Brisele norādīja, ka pirmkārt cīņa pret fondu ļaunprātīgu izmantošanu ir pašu dalībvalstu uzdevums un potenciālos krāpšanās gadījumus izmeklē ES Pretkorupcijas birojs.

ĪSUMĀ:

  • Daļa no ES lauksaimniecības subsīdijām tiek izmantota, lai atbalstītu "oligarhus un politiskos aizbildņus".
  • Runa ir par tādām valstīm kā Ungārija un Čehija, apgalvoja ASV laikraksts "New York Times".
  • Laikraksts šo valstu valdības apsūdzēja par politisko korupciju.
  • EK norādīja: fondu apgūšanu gulstas uz pašu dalībvalstu pleciem, un Brisele "nevar un nedarīs darbu to vietā". 
  • Ar potenciālu krāpšanās gadījumu izmeklēšanu nodarbojas ES Pretkorupcijas birojs jeb OLAF. 
  • Patlaban notiek vairākas izmeklēšanas; pērn no bloka fondiem izkrāpts 371 miljons eiro. 

Pret krāpšanos ar ES fodiem – «nulles tolerance». EK aizstāvas pēc ASV medija kritikas
00:00 / 02:43
Lejuplādēt
EK pirmdien paziņoja, ka stingri vēršas pret jebkādiem krāpšanās mēģinājumiem ar ES fondiem pēc tam, kad ASV laikraksts "New York Times" apgalvoja, ka atsevišķās bloka Centrāleiropas dalībvalstīs valdības izmanto lauksaimniecības subsīdijas arī tam, lai atbalstītu politiski pietuvinātos.

 

EK norādīja, ka galvenā atbildība par pareizu bloka budžeta un fondu apgūšanu gulstas uz pašu dalībvalstu pleciem, un Brisele "nevar un nedarīs darbu to vietā". 

"Eiropas Komisijai ir nulles tolerance pret krāpšanos ar Eiropas Savienības fondiem. Tādēļ mēs visām dalībvalstīm pieprasām novērst krāpšanos. Eiropas Savienībai ir ļoti skaidri noteikumi par to, kā fondu līdzekļi ir apgūstami, it īpaši attiecībā uz lauksaimniecības fondiem. Pirmkārt dalībvalstis ar atbildīgas par caurskatāmu un likumīgu Eiropas Savienības fondu apgūšanu," klāstīja EK pārstāvis Daniels Rosario.

Brisele arī norādīja, ka ar potenciālu krāpšanās gadījumu izmeklēšanu nodarbojas ES Pretkorupcijas birojs jeb OLAF. 

"Eiropas Komisija ļoti nopietni uztver jebkādas apsūdzības par fondu līdzekļu ļaunprātīgu izmantošanu. Visas sūdzības par šādām aizdomām vajadzētu adresēt Eiropas Savienības Pretkorupcijas birojam. Patlaban notiek vairākas izmeklēšanas," piebilda Rosario.

ES Pretkorupcijas birojs OLAF ikgadējā ziņojumā septembrī atklāja, ka pagājušajā gadā no bloka fondiem izkrāpts 371 miljons eiro. Tostarp tas darīts, izmantojot viltus uzņēmumus un krāpjoties ar atbalstu lauksaimniecībai.

ES Kopējai lauksaimniecības politikai pagājušajā gadā kopumā tika atvēlēti gandrīz 60 miljardi eiro, kas ir aptuveni 40% no bloka kopējā budžeta.

ASV laikraksts "New York Times" nedēļas nogalē apgalvoja, ka daļa no lauksaimniecības subsīdijām tiek izmantota, lai atbalstītu "oligarhus un politiskos aizbildņus" tādās valstīs kā premjerministra Viktora Orbāna vadītā Ungārija un Čehija, kur premjers ir Andrejs Babišs.

Laikraksts šo valstu valdības apsūdzēja par politisko korupciju, ka tās sistemātiski ļaunprātīgi izmanto ES Kopējo lauksaimniecības politiku, lai veicinātu ģimenes locekļu un politisko sabiedroto labklājību.

Čehijas premjers Babišs apsūdzēts par ES fondu izkrāpšanu caur firmu, kas viņam vairs nepieder, un viņš noraidījis apsūdzības par interešu konfliktu. Arī Ungārijas valdība pārmetumus noraida.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti