Pret «Ķekavas» maksātnespējas administratoru ierosina disciplinārlietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Saistībā ar domstarpībām starp uzņēmuma AS "Putnu fabrika Ķekava" ("Ķekava") vadību un maksātnespējas administratoru Olafu Švanku Latvijas Sertificēto administratoru asociācija pret Švanku ir ierosinājusi disciplinārlietu, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā esošā informācija.

Savukārt Maksātnespējas administrācija, kas arī saņēmusi sūdzību par maksātnespējas administratora veiktajām darbībām "Ķekavas" tiesiskās aizsardzības procesa ietvaros, savu lēmumu paziņos aprīļa sākumā.

Kā ziņots, pirms nedēļas "Ķekavas" valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers "Nozare.lv" sacīja, ka uzņēmums vērsīsies abās minētajās institūcijas, jo Švankam neesot bijis pamata maksātnespējas pieteikšanai, līdz ar to administratoram bija "jāsaņemas un godprātīgi jāatkāpjas no amata". Viņš arī norādīja, ka sūdzību pamatā ir pieļautais interešu konflikts un iespējamā administratora ieinteresētība uzņēmuma maksātnespējā.

Tikmēr Olafs Švanks "Nozare.lv" trešdien atzina, ka disciplinārlieta pret viņu ir ierosināta, savukārt viņš ir iesniedzis sūdzību Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijai ar norādi uz iespējamo "Ķekavas" vēlmi TAP procesa turpināšanā gluži personīgas ieinteresētības dēļ.

"Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijai esmu nosūtījis sūdzību par it kā neatkarīgo revidentu slēdzienu par TAP izpildi, uz ko tiesa pamatojās, pieņemot lēmumu par maksātnespējas noraidīšanu. Lieta tāda, ka Vilcmeiera sievas māsa ir šo revidentu revīzijas projektu vadītāja. Šie revidenti ir vienojušies būt par "Ķekavas" auditoriem 2013.gadā. Pieļauju, ka revidenti bija tieši ieinteresēti noteiktā ziņojuma iznākumā, jo papildus iespējamam auditora darbam revīzijas projektu vadītājas uzņēmums saņem prāvu atalgojumu saskaņā ar vadības konsultāciju līgumu. Šis līgums, iespējams, beigtos, ja TAP netiktu turpināts," norādīja Švanks.

Vienlaikus viņš norādīja, ka "Ķekavas" valde ir "raženi strādājusi" vai, pareizāk sakot, to ir darījuši "Ķekavas" valdes noalgotie advokāti un publisko attiecību speciālisti.

"Uzņēmumam ir ilgstošas problēmas ar savlaicīgu algas maksāšanu darbiniekiem, tomēr tas netraucē valdei maksāt honorārus advokātiem par sūdzību rakstīšanu. Jautājums, vai valde kavē atalgojuma izmaksu arī saviem konsultāciju uzņēmumiem? Maksātnespējas administrācijā ir iesniegta sūdzība nu jau uz vairāk nekā 1400 lapām, tas viss - vairākos piegājienos, turklāt iesniedzot vienu un to pašu vairākas reizes dažādās kombinācijās. Papīrs un cilvēku laiks netiek žēlots. Administratoru asociācijā arī ir iesniegta sūdzība uz vairāk nekā 100 lapām. Ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, arī šo sūdzību droši vien vairākkārtīgi papildinās. Kāpēc gan ne, ja ir, kas maksā?" retoriski vaicāja administrators.

Savukārt Vilcmeiers, atbildot uz jautājumu par algu neizmaksāšanu, bija noraidošs. "Apgalvojumi, ka "Ķekava" neizmaksā darbiniekiem algas, kā arī cīnās ar nepietiekamu produkcijas noietu, ir nepatiesi. Algas visiem darbiniekiem ir izmaksātas pilnā apmērā. Tiesa - februāra mēnesī algu maksājums tika dalīts trīs daļās, izmaksājot 40%, 40% un 20%," sacīja Vilcmeiers.

Viņaprāt, šāds algu izmaksu dalījums trīs maksājumos bija izņēmums, pateicoties administratora ierosinātā maksātnespējas procesa sākšanas jautājuma skatīšanai tiesā, līdz ar to uzņēmumam nācās ievērojamus līdzekļus novirzīt dažādu pakalpojumu un preču priekšapmaksai.

"Visi darbinieki tika iepriekš informēti par to, ka izņēmuma kārtā alga tiks izmaksāta trīs maksājumos. Attiecībā uz apgalvojumiem par produkcijas nepietiekamu noietu, kas it kā radot sarežģījumus izmaksāt algas, jāteic, ka arī tas ir nepatiess. Gluži otrādi - produkcijas noieta rādītāji ir ļoti labi, kā arī, sākoties pavasarim, tie piedzīvos vēl lielāku izaugsmi, jo atsāksies grilēšanas sezona," sacīja "Ķekavas" vadītājs.

Kā ziņots, Rīgas rajona tiesa 1.martā pieņēma lēmumu, ar kuru ir noraidīts "Ķekavas" maksātnespējas pieteikums, līdz ar to uzņēmums tiesīgs turpināt darbību un pildīt TAP paredzētos optimizācijas procesus.

Švanks "Ķekavas" maksātnespējas procesu virzīja kā šoreiz, tā arī pagājušā gada aprīlī. Tad "Ķekava" pārmeta, ka administrators saistīts ar uzņēmumu "KPF management", kurš izrādījis interesi pārņemt putnu fabriku. Turklāt "Ķekava" uzskatīja, ka arī atalgojums 60 000 latu gadā, kādu pieprasa maksātnespējas procesa administrators, veicina uzņēmuma tuvināšanu maksātnespējai, jo tiek segts no parādnieka līdzekļiem. Uzņēmums lūdza Rīgas rajona tiesai administratoru atcelt, tomēr sarunu iznākumā panāca izlīgumu ar Švanku.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Ķekavas" zaudējumi 2011.gadā palielinājušies par gandrīz 70% un bijuši 4,01 miljons latu salīdzinājumā ar 2,36 miljonu latu zaudējumiem 2010.gadā. "Ķekavas" apgrozījums 2011.gadā bijis 20,04 miljoni latu, kas ir 0,15% pieaugums salīdzinājumā ar 20 miljonu latu apgrozījumu 2010.gadā. Provizoriskais uzņēmuma apgrozījums 2012.gadā ir 22,9 miljoni latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti