Pret Covid-19 vakcinētie seniori piecus mēnešus varēs saņemt 20 eiro pabalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Saeima atbalstīja 20 eiro ikmēneša pabalsta izmaksu piecus mēnešus senioriem, kas ir vecāki par 60 gadiem un kas vakcinējušies pret Covid-19.

Ikmēneša 20 eiro pabalsts būs pieejams piecus mēnešus pēc kārtas – no 2021. gada 1. novembra līdz 2022. gada 31. martam.

Pabalsts pienāksies katrai vismaz 60 gadu vecumu sasniegušai personai, kura saņēmusi pilnu vakcinācijas pret Covid-19 kursu vai pārslimojusi infekciju un saņēmusi vienu vakcīnas devu. Pabalsts būs pieejams arī senioriem, kas saņēmuši klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai to konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19.

Pabalsta izmaksu sāk ar tā mēneša pirmo datumu, kurā persona ir pabeigusi pilnu vakcinācijas kursu. Tāpat, lai saņemtu šo pabalstu, pilnam vakcinācijas kursam jābūt pabeigtam līdz šā gada 31. decembrim.

Pabalstu izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz Nacionālā veselības dienesta sniegtajiem datiem par iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) pabalstu izmaksās bez personas iesnieguma, ja cilvēks jau saņem pensiju vai citu valsts pabalstu. Bet iesniegums būs nepieciešams personām, kuras nesaņem VSAA pakalpojumus, vakcinējušās kādā no citām Eiropas Savienības valstīm vai arī tām ir ārstu atzinums par nepieciešamību vakcināciju atlikt.

Pabalstu finansē no valsts pamatbudžeta. Labklājības ministrija aprēķinājusi, ka izdevumi pabalstiem veidos aptuveni 18,453 miljonus eiro 2021. gadā un 30,052 miljonus eiro 2022. gadā.

Latvijā  ir 527 220 iedzīvotāji vecumā virs 60 gadiem, no tiem vismaz vienu vakcīnas pret Covid-19 devu ir saņēmuši 57,45%, bet vakcināciju noslēguši  53,06%, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija. 

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Vēlāk valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. 

Tomēr nedēļu vēlāk, redzot, ka vīrusa izplatība aug un Latvija ir pirmajā vietā pasaulē Covid-19 izplatības ziņā, vienojās no 21. oktobra līdz 15. novembrim ieviest tā dēvēto "lokdaunu" un mājsēdi. Iecerēts, ka pēc tās ikdienas gaitas plašāk varēs atsākt tā dēvētajā "zaļajā režīmā", proti, ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Tikmēr slimnīcās turpina strauji augt stacionēto skaits, tādēļ pārtraukta plānveida stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana, izņemot atsevišķus pakalpojumus. Tiek arī meklēta iespēja atvērt papildu gultas Covid-19 slimniekiem un plānota rīcība krīzes scenārijā, kad ar Covid-19 slimniekiem aizņemto gultasvietu skaits sasniegtu 3000. Tādā gadījumā pie slimnīcām paredzēts izvietot moduļa tipa ēkas Covid-19 slimnieku ārstēšanai. Gultas plānots izvērst arī citviet, piemēram, sanatorijās un privātajās medicīnas iestādēs, bet kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem paredzēta hospitāļa izveide.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti