Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Lindu Pavļutu

Rīta Panorāma

Intervija ar Daini Kalnu

Intervija ar Ministru prezidentu Māri Kučinski

Premjers: Zaudētāju no nodokļu reformas nebūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Koalīcijas vienošanās par nodokļu reformu paredz ne tikai lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) progresivitāti un sociālā nodokļa palielināšanu, bet arī neapliekamā minimuma celšanu, tāpēc reformas rezultātā zaudētāju nebūs, LTV “Rīta panorāmai” pauda premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Viņš skaidroja, ka vienošanās par lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresivitāti nozīmē, ka lielāka nodokļa likme būs ienākumu daļai, kas pārsniedz noteiktu slieksni, nevis visām lielākām algām.

 Saskaņā ar koalīcijā atbalstīto risinājumu nodokļa likme pašreizējo 23% vietā iecerēta 20% apmērā ienākumiem, kas nepārsniedz 20 000 gadā, 23% – ienākumiem no 20 001 eiro līdz 55 000 eiro gadā, bet 31% – ienākumiem virs 55 000 eiro gadā.

Premjers skaidroja, ka, piemēram, ja cilvēka ienākumi gadā ir 22 000 eiro, tad ienākumiem līdz 20 000 eiro piemēros likmi 20%, savukārt lielāka likme 23% būs piemērota tikai 2000 eiro ienākumiem.

Turklāt plānots palielināt ar nodokli neapliekamo minimumu, un “zaudētāju tur nav”, sacīja premjers, atkārtoti paužot cerību pārliecināt uzņēmējus, kuri pagaidām pauduši, ka valdība netur solījumus un viņi reformas piedāvājumu nevar atbalstīt.

Premjers gan nepiekrīt pārmetumiem par solījumu neturēšanu, jo pirms nepilna gada noslēgtā vienošanās ar uzņēmējiem paredzēja ne tikai nodokļu samazināšanu, bet arī to, ka nodokļos iekasē 33% no iekšzemes kopprodukta, savukārt iepriekšējais reformas piedāvājums nodrošinātu tikai 28%. 

Viņš arī aicināja uzņēmējus padomāt “par visu kompleksu, nevis tikai par to, ka mazāki nodokļi veicinās konkurētspēju”, jo iepriekšējais variants neparedzēja papildu finansējumu veselības aprūpei, bet valdības uzdevums ir sabalansēt daudzas lietas.  

Premjers arī norādīja, ka viņa nolūks nav saglabāt valdību kā pašmērķi, ir svarīgi panākt koalīcijas atbalstu, lai lēmumiem būtu atbalsts arī Saeimā un tos varētu ieviest.  

Jau ziņots, ka uzņēmēju pārstāvji ir sašutuši par valdības pēkšņu un vienpusēju lēmumu ieviest lielāku iedzīvotāju ienākumu nodokļa progresivitāti, kas būtībā palielinās nodokļa slogu tiem, kas maksā lielākas algas. Tā ir iepriekšējo solījumu neturēšana un “zivju ķeksēšana ārā no zivju zupas”, pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRL) līderi.

Koalīcija vienojās, ka no nākamā gada par vienu procentpunktu varētu tikt palielināta sociālo iemaksu likme, kā arī ieviests progresīvs iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Kopumā plānotas trīs ienākuma nodokļa likmes - 20%, 23% un 31% apmērā. Ar augstāko paredzēts aplikt ienākumus, kas pārsniedz 55 000 eiro gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti