Rīta Panorāma

Intervija ar Līgu Meņģelsoni

Rīta Panorāma

Dzejnieka Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā 3.maijā pasniedz apbalvojumu "Laiks Ziedonim"

Intervija ar Ministru prezidentu Māri Kučinski

Premjers: Vēl jāvērtē nodokļu reformā plānotais akcīzes pieaugums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas valdībai vēl ir jāvērtē nākamgad plānotais akcīzes nodokļa pieaugums - arī tas, cik lielā mērā iecerētais nodokļa kāpums būs sabalansēts ar situāciju kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā, to intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" sacīja premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība).

Pēc viņa teiktā, nodokļu reformas piedāvājumā ir daži jautājumi, kas vēl tiks diskutēti, taču tas nekavēs reformas virzību - jau trešdien, 3.maijā, Ministru kabinetā paredzēts balsojums par nodokļu reformas pamatnostādnēm.

Kučinskis atgādināja, ka galvenais jautājums pašlaik ir plānoto budžeta deficītu saskaņot ar Eiropas Komisiju. Tāpat vēl ir daži jautājumi, kas valdībai, koalīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem un sociālajiem partneriem ir jāizdiskutē detalizētāk.

Pēc premjera vārdiem, akcīzes nodoklis Latvijā būtu jāsabalansē ar akcīzes nodokli kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā. Pašlaik ir skaidrs, ka pēc akcīzes nodokļa palielināšanas Latvijā šis nodoklis būtiski neatšķirsies no akcīzes Igaunijā. "Starpība ar Igauniju ir ļoti maza," teica premjers.

Savukārt par to, cik lielā mērā akcīze Latvijā atšķirtos no akcīzes Lietuvā, pašlaik skaidrības nav. Latvijas premjers lielāku skaidrību par to plāno gūt pēc nedēļas plānotajā sarunā ar Lietuvas premjeru. "Tomēr esam vienā reģionā un svarīgi sabalansēt šos jautājumus," teica Kučinskis.

Viņš lika noprast: ja Latvijā plānotā paaugstinātā akcīze būtiski atšķirsies no šī nodokļa Lietuvā, tad pašlaik paredzētajā apmērā akcīzi nevarēs celt un vajadzēs meklēt citus kompensācijas mehānismus. Premjers gan noraidīja iespēju, ka varētu tikt celts pievienotās vērtības nodoklis.

Kučinskis piebilda, ka vēl viens jautājums, par kuru ir jādiskutē detalizētāk, saistīts ar plānoto minimālās algas celšanu. Par to pašlaik tiek saņemti daudzi jautājumi no pašvaldībām, kam šis jautājums ir būtisks. Tāpat jautājumi par reformu ir koalīcijas partnerei "Vienotība".

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka pamatnostādnes izstrādātas, virzītas un saskaņotas samērā ātrā tempā. "Un tas būtu ļoti pareizs solis, ka rīt jau pieņemtu valdībā," teica Meņģelsone.

Jautāta par plānoto akcīzes pieaugumu, LDDK vadītāja atzina, ka sarunas vēl plānotas par akcīzi degvielai. "Mēs būtu par tādu daudz mērenāku un lēzenāku nodokļa celšanu," atzina Meņģelsone, norādot, ka akcīze degvielai ir "ļoti jūtīgs" jautājums.

Jau ziņots, ka nodokļu reforma paredz dažādu nodokļu likmju palielinājumu, “tomēr galvenokārt tas skar produktus, kuri iedzīvotājiem nav vitāli nepieciešami – tiks palielināts akcīzes nodoklis alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem”, arī degvielai, “taču tikai tādā apmērā, lai tam nebūtu jūtama ietekme uz tautsaimniecību”, iepriekš pauda premjers.

Finanšu ministrijā (FM) iepriekš skaidroja, ka akcīzes nodokļa celšana degvielai nākamgad palielinās benzīna un dīzeļdegvielas cenas nedaudz – par aptuveni 4 centiem. Savukārt kopējo inflāciju tas varētu palielināt par 0,5 procentpunktiem. Akcīzes nodokļa palielināšana par 7,2% benzīnam, 10,9% dīzeļdegvielai un 3,1% sašķidrinātajai dabasgāzei nākamgad valsts budžetā ienesīs 30 miljonus eiro.

Degvielas tirgotāji tikmēr brīdina, ka pēc cenu kāpuma daļa degvielas pircēju izvēlēsies savus transportlīdzekļus uzpildīt Lietuvā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti