Tieša runa

Tieša runa: "Kur ņemt naudu veselības nozarei?"

Tieša runa

Tieša runa: "Ko gaidām no KNAB un tā jaunā vadītāja?"

Tieša runa: "Kur ņemt naudu veselības nozarei?"

Premjers sliecas atbalstīt PVN celšanu papildu naudas gūšanai veselības aprūpē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No pašlaik vērtētajiem risinājumiem, kā gūt papildu naudu veselības aprūpei, Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) sliecas atbalstīt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes celšanu. To  premjers atzina LTV raidījumā "Tieša runa".

Pēc premjera sacītā, PVN celšana būtu vienkāršākā forma, kā veselības aprūpei gūt nepieciešamo papildu finansējumu. Turklāt tādā gadījumā papildu naudas rašanā nozarei tiktu iesaistīti arī nodokļu nemaksātāji. Proti, tie, kas nemaksā visus darbaspēka nodokļus.

Savukārt, ja tiktu atbalstīts risinājums par vienu procentpunktu palielināt sociālo nodokli, tad pieaugtu darbaspēka izmaksas, teica Kučinskis, gan vēlāk norādot, ka neviens no šobrīd vērtētajiem risinājumiem nav "metams zemē" un ir jāizvērtē visi.

Premjers atzīmēja, ka abi varianti nodoti vērtēšanai koalīcijā, un nākamtrešdien tai būtu jāvienojas, kuru no risinājumiem virzīt tālāk.

Pēc Kučinska sacītā, ir beidzamais brīdis palielināt finansējumu veselības aprūpē. Pretējā gadījumā pacienti drīz izvēlēsies privātos veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējus, jo valsts veselības aprūpes iestādēs vairs nebūs, kas strādā.

Tikmēr partijas "Vienotība" vadītāja vietnieks Edvards Smiltēns raidījumā norādīja, ka "Vienotība" no piedāvātajiem risinājumiem ir kategoriski pret 20 eiro maksājuma ieviešanai iedzīvotājiem, jo tā būtu regresīva un nesolidāra sistēma.

Smiltēns gan norādīja, ka jautājumā par papildu finansējumu veselības aprūpei ir jāsaprot Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) nostāja.

Šī politiskā spēka pārstāvjiem ir  gan premjera, gan veselības ministra, gan finanšu ministra postenis, un ir svarīgi, lai, piemēram, veselības ministre un finanšu ministre saskaņo savu pozīciju, kas pašlaik katrai atšķiras.

Smiltēns atzina, ka "Vienotības" frakcija sēdē trešdien vienojusies prasīt ZZS saskaņot savu pozīciju par to, kuru no risinājumiem papildu naudas gūšanai veselības aprūpē ZZS atbalsta.

Jau ziņots, ka līdz šim apspriesti vairāki varianti, līdz premjera vadītā darba grupa piedāvāja koalīcijai izšķirties starp PVN celšanu no 21% līdz 22% vai arī jaunu “20 eiro veselības nodokli”. Taču vienprātīga atbalsta nav nevienam no šiem variantiem. 

Šajās dienās izskanēja versija par vienu procentpunktu palielināt sociālo nodokli, pusi no tā maksātu darba ņēmējs un pusi darba devējs. Pašlaik obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas likme, ko maksā darba devējs, ir 23,59%, bet darba ņēmēja likme ir 10,5%.

Veselības ministre Anda Čakša (Zaļo un zemnieku savienības izvirzīta) par labāku risinājumu uzskata PVN celšanu, kas dotu ap 80-90 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti