Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Bezmaksas vakcinācija bērniem pret encefalītu pieejama 27 novados

Intervija ar Ministru prezidentu Māri Kučinski

Premjers: Prāta vētras laiks ir beidzies – jāliek punkts naudas meklējumiem veselības aprūpē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valdību veidojošajām partijām nākamnedēļ ir jāliek punkts diskusijām par papildu finansējuma meklējumiem veselības aprūpē un jāizšķiras par pieņemamāko veselības aprūpes finansēšanas modeli. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Pēc premjera teiktā, 1.jūnijā viņa vadītā veselības darba grupa nāks klajā ar saviem risinājumiem, kur rast veselības aprūpei nepieciešamo papildu finansējumu. Šie risinājumi tiks nodoti vērtēšanai koalīcijai.

"Diezvai darba grupas rezultāts būs vienots. Domas dalās, un nebūs tā, ka būs vienots [darba grupas] viedoklis, par ko visi ir vienojušies," atzina Ministru prezidents. Pēc viņa sacītā, visticamāk, koalīcijā būs debates par 2-3 iespējamiem risinājumiem.

Ministru prezidents atzina, ka pēdējā darba grupas sēdē bijušas diskusijas par to, vai būtu jāievieš konstants vai progresīvs obligātās veselības apdrošināšanas maksājums atkarībā no cilvēku rocības.

Tikmēr Veselības ministrija (VM) turpina uzstāt, lai papildu finansējums veselības aprūpes jomai tiktu rasts, iezīmējot 1% no valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām. 

"Tas, ka veselības aprūpei vajadzēs papildu naudu, tas ir skaidrs. Būs izvēle par konstantu [maksājumu] vai iezīmētu [daļu no sociālā nodokļa]. Koalīcija saņems divus variantus," teica Ministru prezidents.

Kučinskis uzsvēra, ka jautājumā par papildu finansējuma meklēšanu veselības aprūpei "prāta vētras laiks ir beidzies", un koalīcijai šajā jautājumā nākamnedēļ ir jāliek punkts. "Mēs vairāk nevaram atļauties gaidīt," piebilda premjers.

Jau ziņots, ka VM pērn augusta beigās izskatīšanai valdībā virzīja trīs veselības aprūpes finansēšanas modeļus.  Taču diskusijas par veselības apdrošināšanu beidzās ar palikšanu pie esošās sistēmas. Oktobrī valdība deva zaļo gaismu veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modelim, ko valsts finansēs bez privāto apdrošinātāju piesaistes, jautājumu par finansējuma avotiem atliekot. 

Pie diskusijas par naudas avotu atgriezās šogad aprīlī, spriežot par vērienīgo nodokļu reformu. Taču arī šoreiz par to vienoties nespēja, nodokļu reformu akceptēja ar atrunu, ka naudu veselības aprūpei turpinās meklēt premjera vadītā darba grupa.

Darba grupā tostarp vērtē iespēju ieviest obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu ar vidēji 20 eiro lielu maksājumu mēnesī. Tiesa, šo variantu veselības ministre Anda Čakša (Zaļo un Zemnieku savienības izvirzīta) nodēvējusi par vienu no sliktākajiem papildu naudas gūšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti