Krustpunktā

Pašvaldību rūpe - veiksmīgi iztērēt naudu. Diskutējam, kā vietvaras tiek pie naudas

Krustpunktā

Būs izmaiņas sabiedrisko mediju uzraudzībā. Kā tas ietekmēs mediju neatkarību?

Māris Kučinskis par nodokļu reformu, "oligarhu lietu" un sadarbību ar "Saskaņu"

Premjers: Pēc nodokļu reformas nevienam nebūs «negatīva bilance»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Punkts diskusijām par nodokļu reformu būs pielikts tad, kad būs zināms, ka tās rezultātā nevienam nebūs “negatīva bilance” un no reformas būs tikai ieguvumi, Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” solīja premjerministrs Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Premjers atzina, ka vēl nav izlemts, vai nedaudz atlikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanu vai ieviest IIN progresivitāti, un valdība par to vēl lems pirmdien, 26.jūnijā.  

Premjers sacīja, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājums no pašreizējiem 23% uz 20% “neapšaubāmi paliks”, taču jautājums ir, līdz kuram algas līmenim, un, iespējams, ja alga ir krietni virs vidējā līmeņa, samazinājums varētu būt mazāks. Taču mēs “nedrīkstam pasliktināt nevienam situāciju”.

Ņemot vērā, ka papildu finansējumu veselības nozarei plānots gūt no sociālo iemaksu celšanas par vienu procentpunktu, pozitīvais efekts no IIN samazināšanas par trīs procentpunktiem nebūs tik liels, kā tika plānots, kad Finanšu ministrija tikai piedāvāja nodokļu reformas modeli, atzina Kučinskis. 

Taču nodokļu sistēmas rezultātā uzlabojumi nodokļu maksātājiem būšot jau nākamgad, solīja Kučinskis.

Viņš uzsvēra, ka valdībai bija jāizšķiras par finansējumu veselības aprūpei. “Visu kādreiz iesākto reformu problēma, ka, cenšoties izlauzties bez zaudējumiem, viss beidzās ar to, ka viss ir noslaucīts, un par reformām sauktas naudas pārdalīšana,” sacīja premjers. 

Jau ziņots, ka pēc ilgām diskusijām un lēmuma atlikšanas valdību veidojošās partijas 14.jūnijā izšķīrās, ka finansējumu veselības nozarei radīs par vienu procentpunktu palielinot sociālo nodokli. Pusi no tā maksās darba devējs, un pusi – darba ņēmējs.

Savukārt valdība vēl lems, vai IIN samazināšanu atlikt par pusgadu, ieviešot to nevis no nākamā gada 1.janvāra, bet gan no 1.jūlija. Tāpat varētu tikt apspriesta progresīvāka IIN likme, nekā bija plānots. Pašlaik nodokļu reforma paredz ieviest divas IIN pamatlikmes - 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā jeb 3750 mēnesī un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā. Pasaules Bankas eksperti piedāvā ieviest  trīs līmeņu iedzīvotāju nodokļa likmes skalu - 19%, 23% un 33%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti