Rīta Panorāma

Jāņa Lūsēna mūzikas koncerts "Svētku vēstules" Rīgas Domā

Rīta Panorāma

Ziemassvētku dziesmas koncertprogrammā "Tev tuvumā"

Intervija ar ministru prezidentu Māri Kučinski

Premjers pārliecināts – «Vienotība» pārdomās un atbalstīs nodokļu izmaiņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai gan koalīcija pirmdien nespēja panākt vienošanos par premjera Māra Kučinska  (Zaļo un Zemnieku savienība) “pēdējā brīža” piedāvājumu nākamgad neieviest minimālo sociālo nodokli un tā vietā celt mikrouzņēmumu nodokli, valdības vadītājs pārliecināts, ka “Vienotība” tomēr pārdomās un atbalstīs piedāvājumu.

Kučinskis intervijā LTV “Rīta panorāma” pauda, ka “Vienotības” viedoklis ir svarīgs - “kā valdība var strādāt, ja mēs nesam vienoti koalīcijā”.

Līdz šim ZZS un Nacionālā apvienība sliecās atbalstīt trešdien, 7.decembrī, izteikto piedāvājumu, savukārt “Vienotība” nesteidza tam piekrist, prasot papildu aprēķinus un izvērtējumus. Lai gan tādi bija iesniegti, arī pirmdien koalīcija par piedāvājumu vēl nevienojās.

“Grūti iedomāties stabilu valdību, kurā kāds no partneriem ir pavisam citās domās un nošķiras no visiem,” LTV sacīja Kučinskis.

Kučinskis pastāstīja, ka izšķirošā būs nākamā otrdiena, kad Saeimai būtu jābalso par izmaiņām likumos, lai premjera piedāvājums stātos spēkā no 1.janvāra.

Pretējā gadījumā spēkā būs jau 2015.gadā pieņemtās un arī 2017.gada budžetā iestrādātās normas – mikrouzņēmuma nodoklis 5% apmērā, taču sociālās iemaksas vismaz 75% no minimālās algas, pat ja cilvēks saņem mazāk. Par šīm normām nobažījušies mazie uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas, kas nodarbina cilvēkus uz pusslodzi un nespēj samaksāt papildu sociālo nodokli. Daudzi uzņēmēji un organizācijas jau brīdināja, ka būs spiesti atlaist šos darbiniekus.

“Ja “Vienotība” [par piedāvājumu] nebalso, tad atgriežamies pie minimālā sociālā nodokļa. [..] Esmu pārliecināts, ka “Vienotība” pārdomās, jo tas ir slikts variants,” sacīja premjers.  

Viņš nedomā, ka variants, kurā cilvēki paliek bez darba un aiziet ēnu ekonomikā, var būtiski uzlabot kādas partijas reitingu.

Premjers arī atzina, ka minimālās sociālās iemaksas arī ir tikai ielāpiņš visām problēmām, jo problēmas ir tajā, ka cilvēki nesaņem pat minimālās algas. 

Jau ziņots, premjers 7.decembrī, divas nedēļas pēc budžeta pieņemšanas, negaidīti rosināja  atteikties no plāna nākamgad ieviest sociālo iemaksu slieksni 75% no minimālās algas, pat ja cilvēks saņem mazāk. Iztrūkumu budžetā kompensēs, palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi no pašreizējiem 9% līdz 15%. Tiesa, "Vienotības" Saeimas frakcija nesteidza atbalstīt šo priekšlikumu.

Valdības koalīcijas partijām arī pirmdien, 12.decembrī, neizdevās panākt vienošanos par premjera  piedāvājumu, tomēr jautājumu šonedēļ skatīs Saeimas budžeta komisijā.

Finanšu ministrija (FM) piektdien sagatavojusi aplēses par premjera piedāvājumu mikrouzņēmuma nodokļa celšanai līdz 15% un minimālo sociālo iemaksu atcelšanai. Aprēķini liecina, ka šīs izmaiņas kopumā neradīs zaudējumus budžetā, bet mikrouzņēmumu darbiniekiem būs labākas sociālās garantijas. 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti