Premjers: Optimismu vairos iedzīvotāju zināšanas un uzņēmēju godīga attieksme

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šī gadumija Latvijai bijusi īpaša - esam kļuvuši par 18.eirozonas dalībvalsti, un latus mūsu valstī tagad oficiāli aizstājuši eiro. Eiropas himnai jeb Bēthovena „Odai priekam" skanot, aizvadītajā naktī pacilātā noskaņā ar saukli „Eirozona pievienojas Latvijai" Rīgas centrā svinīgi tika izņemtas pirmās eiro banknotes. Īpaši ierīkotais bankomāts pie bankas „Citadele" nepievīla, un par pirmo 10 eiro īpašnieku kļuva premjers Valdis Dombrovskis. Tieši viņa valdības laikā 2010.gadā tika nosprausts mērķis ieviest eiro no 2014.gada 1.janvāra.

Šķiet, vēl nekad Valdis Dombrovskis nebija pieredzējis tik daudz cilvēku vērojam, kā viņš no bankomāta izņem naudu. Īsa pauze, un premjers ovāciju pavadībā pacēla gaisā sarkano 10 eiro banknoti. Premjera vēstījumā 2014.gads Latvijai ir vēsturisks, jo 10 gadus pēc pievienošanās Eiropas Savienībai speram nākamo loģisko soli, kļūstot par eirozonas dalībvalsti un pasaules otrās lielākās valūtas lietotāju, ko lieto 320 miljoni cilvēku:

„Tā ir vēl viena iespēja mūsu valsts uzplaukumam un labklājības pieaugumam, bet mums šo iespēju ir jāmāk izmantot. Tāpat kā mēs no savas pieredzes mācījāmies, ka dalība Eiropas Savienībā vēl nav garantija pati par sevi un neatbrīvo no nepieciešamības īstenot pārdomātu un atbildīgu makroekonomisko politiku, tāpat arī vairākas eirozonas valstis ir mācījušās - arī dalība eirozonā nav garantija pati par sevi un neatbrīvo no atbildības pēc atbildīgas politikas."

Turot rokās pirmos Latvijas eiro, ir labi padarīta darba sajūta, lakoniski sacīja Dombrovskis. Vismaz šajā eiro naktī nu jau demisionējušā premjera sejā pēc ilgāka laika atkal pavīdēja smaids. Dombrovskis vēlāk atzinās, ka piemiņai sakrājis arī suvenīru latiņus:

„Latiņus esmu iekrājis, protams. Jāatzīst, es domāju, kā jebkuram Latvijas iedzīvotājam, man ir zināma nostaļģija pēc latiem, un esmu pats iekrājis arī speciālos lata monētu izdevumus, ko paturēšu par piemiņu."

Latviju eirozonas saimē video apsveikumos sveica visu 17 līdzšinējo eirozonas valstu līderi, un īpašas ovācijas izpelnījās tie, kas bija kādu rindiņu iemācījušies arī latviski. Pavisam no galvas savu uzrunu latviski bija iemācījies Igaunijas premjers Andruss Ansips, kurš savus 10 eiro izņēma tūlīt pēc Valda Dombrovska:

„Dārgie kaimiņi! Jaunais gads ir nojaucis valūtas mūri starp mums. Latvija kļūst par pilntiesīgu pasaules turīgākās ekonomiskās zonas biedru. Latvija, laipni lūgta eirozonā!"

Igaunijas premjers arī slavēja Latviju par paveikto krīzes pārvarēšanā, un pauda cerību, ka Igaunijas un Latvijas pēdās jau pēc gada sekos trešā Baltijas valsts Lietuva. Viņš arī ir pārliecināts, ka tāpat kā igauņi, arī latvieši drīzumā kļūs lielāki eiro optimisti.

„Arī Igaunijā cilvēki sākumā šaubījās, kā būs ar eiro. Bet Igaunijai tas izvērtās par īstu veiksmes stāstu, un tas būs veiksmes stāsts arī Latvijai."

Ja skatītāju interese par pirmās banknotes izņemšanu nebija pārāk liela, tad mediju pulks bija iespaidīgs. Līdzās vietējiem žurnālistiem starptautiskās aģentūras, Eiropas, Ķīnas un Japānas mediji. Daudziem, protams, interesēja, kā valstsvīri taisās kliedēt iedzīvotāju skepsi par eiro.

Premjers ir pārliecināts -

optimismu vairos iedzīvotāju zināšanas un uzņēmēju godīga attieksme.

Dažādu emociju par eiro netrūka arī sanākušo skatītāju vidū. Daudzi apspriedās, ka tautumeitas eiro būs visskaistākais, vienlaikus netrūka nostaļģijas pēc iemīļotajiem latiem. Tikt pie jaunajiem eiro pirmajās stundās pēc pusnakts gribēja daudzi un pie bankomātiem Rīgas centrā veidojās nelielas rindas.

„Viss sanāca, tāpat kā ar latiem. Mazs šoka moments bija, tomēr pirmā reize, izņemot eiro. Bet viss veiksmīgi. Ir jau bijusi darīšana ar eiro citās valstīs, bet varbūt ir tāda mirkļa emocija - Latvijā tagad ar eiro norēķināties." - „Ja godīgi, es pat uz tām banknotēm īsti nepaskatījos, bet liekas, ka labas! Jā, būs citādāk. Kā man kāds draugs teica, tagad būs 30% algas pielikums!" - „Lati bija lati, eiro līdz šim asociējās ar ārzemēm, tagad ir arī pie mums. Droši vien, ka būs savādāka sajūta. Bet gan jau pieradīsim."

Jāatgādina, ka vēl divas nedēļas tirdzniecības vietās varēs maksāt gan latos, gan eiro. Vēl trīs mēnešus latus pret eiro mainīs 302 pasta nodaļās, pusgadu visās komercbankās un vienmēr - Latvijas Bankā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti