Rīta Panorāma

Intervija ar grupu "Auļi"

Rīta Panorāma

Rīgā notiek Starptautiska laikmetīgās mākslas biennāle

Intervija ar Māri Kučinski, ministru prezidentu (ZZS)

Premjers: OIK sistēmā kritiskāk jāskatās uz gāzes koģenerāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vērtējot iespējas atteikties no elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK), ir kritiskāk jāpaskatās uz gāzes koģenerāciju, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja premjerministrs Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Obligātā iepirkuma komponente (OIK)

Obligātais iepirkums ir valsts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem.

Valsts iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, maksājot garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas.

Savukārt šīs izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

OIK apmēru ietekmē dabasgāzes cena, elektroenerģijas cena biržā un elektroenerģijas patēriņš. No 2018.gada OIK sistēma mainīta – iepriekš elektrības patērētāju maksājums piesaistīts patērētajai enerģijai kā konkrēts tarifs par katru patērēto kilovatstundu. No šī gada OIK maksā gan kā fiksēto tarifu par katru patērēto kilovatstundu - un šis maksājums samazinājies -, gan kā “jaudas OIK par ampēriem”, kas ir fiksētais tarifs par pieslēguma jaudu. Jo pieslēguma jauda lielāka, jo lielāks fiksētais maksājums.  

Kučinskis jau iepriekš paziņoja, ka no OIK reformu plāna izņems priekšlikumu par “zaļajiem sertifikātiem”. LTV raidījumā viņš pauda, ka šāda sistēma nebūtu labākā, tai ir daudz mīnusu.

Premjers arī mudināja kritiskāk skatīties uz gāzes koģenerāciju, sakot, ka tā “vispār nav nekāda zaļā enerģija”.

Tomēr viens no lielākajiem OIK atbalsta saņēmējiem tieši ar gāzes koģenerāciju ir “Latvenergo”. Premjers norādīja, ka šis atbalsts saistīts ar jaudu regulēšanu un to nevar vērtēt pilnīgi atrauti no visas sistēmas. “Ja nebūtu “Latvenergo” drošības turbīnas Salaspilī, mums cena pakāptos, kā tas ir Skandināvijā sausuma dēļ,” sacīja Kučinskis.

Viņaprāt, jāvērtē atbalsts tām gāzes koģenerācijas stacijām, kurām “nav nekāda sakara ar kopējo situāciju”.

KONTEKSTS:

Augusta sākumā speciāli izveidota darba grupa nāca klajā ar plānu OIK atcelšanai. Iecerēts atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli, OIK jaudas maksājumu iekļaut pārvades tarifā un dažādos veidos ierobežot OIK saņēmēju peļņu, tādā veidā samazinot obligātā iepirkuma apjomu. Savukārt pēc trim gadiem OIK aizstātu “zaļie sertifikāti”.

Tomēr pret visām darba grupas iecerēm izskanēja virkne iebildumu, un premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) paziņoja, ka no OIK reformu plāna izņems priekšlikumu par "zaļajiem sertifikātiem".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti