Rīta Panorāma

Lavijas Radio koris. Lidija Lasmane -Doroņina. Koncertuzvedums "Purpura pārdevēja"

Rīta Panorāma

Vācijā, iespējams, sācies Covid-19 pandēmijas trešais vilnis

Covid-19 pandēmija neatkāpjas. Saruna ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu

Premjers: Nav izslēgta «atpakaļgaita» – veikalu slēgšana neilgi pēc to atvēršanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tā kā Covid-19 izplatība Latvijā arvien ir augstā līmenī, turklāt epidemiologi brīdina par jauna, lipīgāka Covid-19 paveida izplatību, nav izslēgts, ka valdībai pēc mazo veikalu atvēršanas vēlāk nāksies "ieslēgt atpakaļgaitu" un veikalus, kā arī dažādus citus pakalpojumu sniedzējus atkal slēgt. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Ministru prezidents atzina, ka epidemiologi ieteikuši pagaidām nesteigties ar jauniem atvieglojumiem, ņemot vērā arī to, ka no 1. marta ļauts darbu atsākt frizieriem, kā arī manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumu sniedzējiem. 

 Tomēr valdības vairākums sliecas atbalstīt mazo veikalu atvēršanu nekavējoties – jau no nākamās nedēļas.

Kariņš sacīja, ka diskusijas valdībā par to ceturtdien, 25. februārī, turpināsies. Jautājums vairāk ir par to, kādos tempos Latvija virzās uz jaunu ierobežojumu atvieglošanu, šajā gadījumā mazajiem veikaliem dodot zaļo gaismu strādāt.

Jautāts, kurš uzņemsies atbildību, ja situācija ar Covid-19 izplatību pēc jaunajiem atvieglojumiem pasliktināsies, premjers sacīja, ka šis ir jautājums, ko viņš aicinājis apdomāt arī savus kolēģus valdībā.

Premjers atzina, ka viņš nevēlētos nonākt situācijā, ka neilgi pēc veikalu vai citu biznesu atvēršanas atkal nāktos tos vērt ciet. Scenāriju par stingrāku ierobežojumu ieviešanu nevar izslēgt, sacīja Kariņš, norādot, ka to jau var vērot atsevišķās Eiropas valstīs, saskaroties ar koronavīrusa jauno paveidu izplatību.

"Nevēlētos iet atpakaļgaitā," sacīja Kariņš. "Tāpēc šī diskusija turpināsies. Tā nav viegla, bet tā turpināsies."

Tikmēr Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs LTV raidījumā atzina, ka mazie tirgotāji nepieļauj iespēju, ka valdība ceturtdien varētu arī neatbalstīt mazo veikalu atvēršanu no nākamās nedēļas.

"Tas ir jautājums pamatā par vietējiem uzņēmumiem, par viņu dzīvotspēju vai iešanu pa maksātnespējas ceļu. Mums ir jāizlīdzina konkurence, kas šobrīd ir negodīga – ka lielajos veikalos var nopirkt itin visu, savukārt specializētajā veikalā to nevar nopirkt,” teica LTA vadītājs.

"Ceram, ka valdības nostāja būs tikpat stingra kā vakar un ka mēs spēsim pārliecināt premjeru, kas ir ļoti, ļoti piesardzīgs (..)."

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinās, ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot arī Lieldienu brīvdienas.

Saskaņā ar valdības atbalstīto luksofora principu par ierobežojumu mīkstināšanu varētu spriest, ja saslimstības rādītāji samazinātos līdz vidēji 200 gadījumiem uz 100 000 cilvēku 14 dienu laikā.  

Valdība konceptuāli vienojusies no nākamās nedēļas atvērt papildus tirdzniecības vietas, ļaujot strādāt mazajiem veikaliem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti