Premjers: LM akcionāru rīcība mazina valdības iespējas palīdzēt uzņēmumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Liepājas metalurģijas uzņēmuma "Liepājas metalurgs" (LM) akcionāru nevēlēšanās ieguldīt savus līdzekļus uzņēmumā un norēķini ar kreditoriem, kas neietilpst lielāko kreditoru klubā, mazina valdības iespējas palīdzēt uzņēmumam, trešdien LNT raidījumam "900 sekundes" atzina premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš pastāstija, ka valdība ir saņēmusi ziņu, kurā LM akcionāri norāda, ka viņiem nav līdzekļu, ko ieguldīt uzņēmumā. "Tas, protams, ir nedaudz dīvaini, ņemot vērā viņu atrašanos miljonāru sarakstā," teica premjers.

Dombrovskis atzina, ka vēl nepatīkamāka ir informācija par līdzekļu pārskaitījumiem kreditoriem, kas neietilpst uzņēmuma kreditoru klubā. "Mēs zinām, ka ir izveidots kreditoru klubs, kas meklē risinājumus, kādā veidā varētu uzņēmuma saistības pārstrukturizēt un nodrošināt uzņēmumam līdzekļus saimnieciskās darbības veikšanai, bet paši uzņēmuma akcionāri, diemžēl, pēc viņiem vien zināmiem kritērijiem kreditoriem pārskaita daudzos miljonus mērāmas summas, pat līdz tādai robežai, ka, acīmredzot, samaksāt šiem ārvalstu kreditoriem, kas nu aiz viņiem tur nebūtu, ir svarīgāk, nekā, piemēram, maksāt darbiniekiem algas," teica premjers.

Viņš pastāstīja, ka otrdien valdība jautājumu par pārskaitījumiem kreditoriem uzdeva LM valdes priekšsēdētājam Valērijam Terentjevam, kas nespēja uz šo jautājumu atbildēt, noradot, ka tas ir akcionāru lēmums, taču apstiprināja, ka līdzekļu algu izmaksai uzņēmumam pietikšot.

"Jebkurā gadījumā, protams, tas mazina iespējas kaut kādā veidā šim uzņēmumam palīdzēt, ja mēs redzam, ka akcionāri ne tikai nav gatavi ieguldīt savus līdzekļus, bet arī vēl, pēc viņiem vien zināmiem kritērijiem, no uzņēmuma aizskaita milzīgus līdzekļus," sacīja Dombrovskis.

Atbildot uz jautājumu, vai valdība pēc šiem notikumiem vēl reāli apsver palīdzēšanu LM, premjers sacīja, ka jautājums ir par to, vai LM var piesaistīt investoru. "Ja var tikt piesaistīts potenciālais investors, tas ir reālais ceļš, kā uzņēmumu vēl ir iespējams glābt," teica Dombrovskis, atkārtoti uzsverot, ka uzņēmuma būtiska ir investoru piesaiste un uzņēmuma akcionāru ieinteresētība, kuru premjers īpaši neredz.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka valdība otrdien sprieda par situāciju LM. Pēc dalības valdības sēdē Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš žurnālistiem sacīja, ka valdībai ir radušās šaubas par LM akcionāru godaprātu, jo viņi, iespējams, seguši kreditoru, kas neietilpst lielāko kreditoru klubā, saistības, tostarp aprīļa vidū pārskaitot vairākus miljonus latus. Viņš piebilda, ka šogad kopumā LM kreditoriem, kas neietilpst lielāko kreditoru klubā, aizskaitīti apmēram 25 miljoni latu.

Āboliņš apliecināja, ka no LM ir saņemta vēstule, kurā informēts, ka uzņēmums nespēs samaksāt pamatsummas maksājumu valsts galvotajam kredītam Itālijas bankai "UniCredit S.p.A.". Viņš arī atzina, ka tas zināmā mērā ir pārsteigums, ņemot vērā citiem kreditoriem veiktos maksājumus.

Vienlaikus Āboliņš norādīja, ka nevar apgalvot, ka šāda rīcība ir "naudas izpumpēšana" no uzņēmuma. "Mēs nevaram runāt par kaut kādām nelikumīgām rīcībām, bet nav skaidri saprotami kritēriji, pēc kuriem tiek izvēlēti kreditori, kam maksāt un kam nemaksāt. Katrā ziņā uzņēmuma vadība nav spējusi sniegt paskaidrojumu," viņš minēja.

Tāpat Āboliņš informēja, ka Valsts kase atbilstoši noslēgtajam galvojuma līgumam segs LM vietā pamatsummas maksājumu, bet kredīta procentu maksājumus LM ir apņēmies samaksāt pats. "Likviditātes rezerves Valsts kasei ir pietiekami lielas, lai šādu maksājumu veiktu. Protams, tajā brīdī mums veidojas prasība pret uzņēmumu, kas tālāk tiks risināta kreditoru kluba ietvaros," pastāstīja Valsts kases vadītājs.

"Liepājas metalurgam" līdz 30.aprīlim ir jāveic maksājums par valsts galvoto kredītu "UniCredit" 6,128 miljonu eiro (4,3 miljonu latu) apmērā. Valsts ir galvojusi "Liepājas metalurgam" saistības 85,6 miljonu eiro apmērā. Kredītu uzņēmuma modernizācijai "Liepājas metalurgs" ņēma "UniCredit S.p.A".

Ziņots arī, ka "Liepājas metalurgs" ir nonācis finanšu grūtībās. Kompānija plāno par 8‒10% samazināt darbinieku skaitu, turklāt pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ notiek ar pārtraukumiem.

"Liepājas metalurgs" ir lielākais darba devējs Liepājā – tas nodarbina aptuveni 2300 cilvēku. Uzņēmuma akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā, tā lielākie īpašnieki ir privātpersonas, tostarp Sergejam Zaharjinam pieder 49%, akciju, Kirovam Lipmanam – 23,27%, bet Iļjam Segalam – 21,03%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti