Premjers Kučinskis: «Latvijas gāzes» sadalē nebūs nekādu atkāpju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nebūs nekādu atkāpju lēmumā par gāzes tirgus liberalizāciju un kompānijas "Latvijas Gāze" (LG) sadalīšanu, kā arī  jaunu īpašnieku atrašanu jaunveidotajam uzņēmuma, kas atbildēs par gāzes uzglabāšanu un pārvadi.

 

To otrdien, 19.jūlijā, pēc tikšanās ar LG valdes priekšsēdētāju Aigaru Kalvīti žurnālistiem atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība). 

Viņš atzina, ka valstij nākamgad būs jādomā par to, vai izmantot nodalītā LG uzglabāšanas un pārvades  uzņēmuma akciju pirmpirkuma tiesības.

Patlaban par šo procesu atbild ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība"),  kurš, piesaistot konsultantu, izvērtēs valstij izdevīgāko variantu un šoruden piedāvās par to lemt valdībai.

LG vadītājs Kalvītis gan pauda viedokli, ka jaunā LG māsas uzņēmuma akciju pārdošana var ieilgt. Tā tas bija, piemēram, Grieķijā, kur gāzes kompānijas pārvades operatora akcijas nevarēja pārdot septiņus gadus. Savukārt Lietuvā un Igaunijā šīs akcijas iegādājās valsts.

Latvijā gan šis uzņēmums, ņemot vērā, ka tam piederēs Inčukalna pazemes gāzes krātuve, būs vērtīgāks un, iespējams, radīs lielāku investoru interesi.

Jau ziņots, ka Saeimā šā gada 11.februārī galīgajā lasījumā atbalstīja plaši diskutētos grozījumus Enerģētikas likumā. Ar tiem noteikta kārtība, kāda konkurencei atvērs dabasgāzes tirgu un kā tiks reorganizēts līdzšinējais tirgus monopolists - uzņēmums AS "Latvijas gāze".

Saskaņā ar Enerģētikas likuma grozījumiem "Latvijas gāzei" līdz 2017.gada aprīlim jāizveido juridiski neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators. Savukārt nākamo deviņu mēnešu laikā - līdz 2017.gada beigām šis uzņēmums būs jāpārdod jau citiem īpašniekiem, kuri nav saistīti ar "Latvijas gāzes" esošajiem akcionāriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti