Premjers: Ķīlas vērtība kredītam LM atkarīga no uzņēmuma turpmākās darbības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pēc Ekonomikas ministrijas (EM) sniegtās informācijas, ķīlas vērtība valsts galvotajam kredītam rūpnīcai AS „Liepājas metalurgs” ir lielā mērā atkarīga no tā, vai uzņēmums turpinās darbu, žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Taujāts, vai izdosies atgūt līdzekļus, kas no valsts budžeta līdzekļiem samaksāti „Liepājas metalurga” vietā rūpnīcas parāda segšanai, premjers skaidroja, ka tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes termiņa pagarināšana nepieciešama, lai vienotos par uzņēmuma restrukturizācijas plānu. Kā informēja EM, ķīlas vērtība lielā mērā ir atkarīga no tā, vai uzņēmums turpina darbu vai neturpina, piebilda premjers.

Par „Liepājas metalurgu” tika diskutēts arī pirmdien koalīcijas padomes sēdē - EM sniedza informāciju par situāciju uzņēmumā, tai skaitā par valsts galvotā kredīta atmaksu, par izmaiņām uzņēmuma vadībā, tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņa pagarināšanu, skaidroja valdības vadītājs, piebilstot, ka rīt šis jautājums būs valdības dienaskārtībā.

Dombrovskis norādīja, ka galvojuma līgums tieši šādu situāciju - kredīta atmaksu - paredzēja, tāpat tika saņemts „UniCredit” pieprasījums veikt līdzekļu atmaksu, ko Valsts kase arī veica atbilstoši jau 2009.gadā izsniegtajam galvojumam. Par šo jautājumu nebija atsevišķa valdības lēmuma, skaidroja premjers.

Valdības vadītājs arī atgādināja, ka savulaik lēmumu par šāda galvojuma izsniegšanu pieņēma Saeima, un tas nebija valdības priekšlikums, bet deputātu priekšlikums. Tālākais bija „Liepājas metalurga” akcionāru atbildība, kādā veidā viņi ir pārvaldījuši rūpnīcu un „cik tālu viņi šo uzņēmumu noveduši”, akcentēja Dombrovskis.

„Tagad, kad strādājam pie TAP, redzam, ka akcionāru darbības nekādā veidā neveicina to, lai šis uzņēmums sekmīgi turpinātu darbu, lai maksimālu tiktu saglabātas darba vietas, bet turpina savā starpā strīdēties,” sacīja premjers.

Reformu partijas politiķis Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka kredīta atmaksa bija jautājums par to, vai valstij pildīt savus solījumus. Ja šis solījums netiktu pildīts, tad nākamreiz nebūtu iespējams vienoties par kaut ko ar starptautiskiem partneriem, piebilda politiķis. Viņš gan uzsvēra, ka jādomā par to, vai valstij ir vērts šādā veidā izsniegt galvojumus. Arī nacionālās apvienības „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un brīvībai”/LNNK pārstāvis Roberts Zīle akcentēja, ka gan tagad, gan toreiz nacionālās apvienības pārstāvji uzskatīja, ka šāds galvojums nebija jāsniedz.

Valdībā otrdien uzklausīs EM ziņojumu, kurā ministrija informēs par tālākām iespējamām valsta darbībām tiesiskās aizsardzības procesa ietvaros, piebilda valdības vadītājs.

Kā ziņots, Valsts kase 25.jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja „Liepājas metalurga” vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai „UniCredit S.p.A.” - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica „Liepājas metalurga” valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti