Premjers: Izdienas pensiju slogs – hroniska problēma, kas jārisina

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Izdienas pensiju saistību pieaugošais slogs uz valsts budžetu ir nevis akūta, bet hroniska problēma, kas būtu jārisina. Šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Pēc viņa teiktā, tiešām ir atsevišķas profesijas, piemēram, policisti un ugunsdzēsēji, kas prasa lielu fizisku darbu, līdz ar to ir saprotams, ka šīs profesijas pārstāvjiem ir iespēja doties pensijā agrāk un saņemt izdienas pensiju.

Redzams arī, ka ir cilvēki, kas saņem izdienas pensiju un turpina strādāt. Izdienas pensiju izmaksu slogs uz valsts budžetu pieaug, un ir jāskatās, kā samērot vajadzības ar budžeta iespējām.

Viens no risinājumiem ir paaugstināt izdienas pensijas saņemšanas vecumu.

Ministru prezidents atzīmēja, ka izdienas pensiju izmaksu slogs nav akūta, bet hroniska problēma, kas zināma jau labu laiku un būtu jārisina. "Tas būtu jāpārskata, kā mēs varētu samazināt [izdienas pensiju] slogu," atzina premjers.

KONTEKSTS:

Valsts kontrole nedēļas sākumā paziņoja, ka valsts uzņemto saistību apmērs izdienas pensiju izmaksai nākotnē jau ir sasniedzis vismaz 4,5 miljardus eiro. Valsts kontrole jau iepriekš bija pievērsusies izdienas pensijām, kritizējot šo sistēmu. Bet aplēses par saistību apmēru tiek aprēķinātas pirmo reizi.

Labklājības ministrijā atzina, ka visi esošie speciālie izdienas pensiju likumi par tiem atbildīgajiem resoriem būtu jāpārskata, nosakot samērīgu pārejas periodu un izvērtējot gan izdienas pensijas piešķiršanas, gan izmaksas nosacījumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti