Rīta Panorāma

Latvijas - Krievijas robežas demarkācija

Rīta Panorāma

Dokumentālā kino formas meistaram veltīts pasākumu cikls "Dzīve Nr.1.Ansis Epners"

Intervija ar Ministru prezidentu Māri Kučinski

Premjers: ES nenoraida atbalstu plūdos cietušajiem zemniekiem, bet jāatrod avoti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) uzskata, ka Latvijas un citu valstu lūgumus palīdzēt plūdos smagi cietušajiem zemniekiem Eiropas Savienības (ES) līmenī nav pilnībā noraidīts, taču problēmas rada tas, ka šādiem mērķiem nav speciālā fonda.

Kučinskis intervijā “Rīta panorāmai” sacīja, ka pašlaik valdības atrastie 15 miljoni eiro lauksaimnieku atbalstam ir maksimums, ko var piešķirt no budžeta līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem, “apzinoties, ka zaudējumi ir lielāki”.

No ES solidaritātes fonda “cerams, ka dabūsim” līdzekļus, bet tos varēs izmantot  meliorācijas sistēmām, lai nebūtu šādu situāciju nākotnē, tikmēr tiešajam atbalstam  zemniekiem nav izveidoti speciāli fondu.

Vēl nevarot pateikt par 100%, taču “man nešķiet, ka konceptuāli to noraidītu”, bet jāmeklē, kā to varētu veidot, sacīja premjers.

Jau ziņots, ka pēc Zemnieku Saeimas aplēsēm, kopumā zemnieki cietuši 50 miljonus eiro lielus zaudējumus, un valsts kompensēs tikai „daļu no daļas”. Pēc Zemkopības ministrijas aprēķiniem, lauksaimnieku ieguldījumi, lai izaudzētu ražu, sasniedza 20 miljonus eiro, un viņiem kompensēs daļu no šiem ieguldījumiem – 15 miljonus eiro.

Plūdi Latvijas zemniekiem radījuši miljoniem eiro loelus zaudējumus, no kuriem 19,8 miljoni eiro ir zaudējumi par tiešajiem ieguldījumiem. Lauksaimnieki līdz noteiktajam laikam Lauku atbalsta dienestā (LAD) iesnieguši 2935 kompensāciju pieprasījumus par kopumā 37 miljonu eiro zaudējumiem.

Augusta otrajā pusē Latgalē piedzīvotas ilgstošas un stipras lietavas, kas bijušas stiprākās valsts austrumos kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma. Plūdu dēļ 29 Latvijas novados bija izsludināta ārkārtas situācija

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti