Krustpunktā

Krustpunktā diskusija: Vai Latvijā jāvēršas pret Krievijas atbalstīšanu politiskajā vidē?

Krustpunktā

Krustpunktā aktuāli: Nedēļa ir aizvadīta politiskās turbulences zīmē

Krustpunktā izvaicājam Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu

Premjers: Elektrības un apkures rēķinu pieaugumu varētu dalīt starp valsti un iedzīvotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Turpinoties elektroenerģijas cenu kāpumam, elektrības un apkures rēķinu pieaugumu varētu dalīt starp valsti un iedzīvotājiem, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Kariņš pastāstīja par ieceri noteikt slieksni elektrības vai apkures izmaksām, virs kura daļu gatava nomaksāt valsts, bet daļu nāktos segt pašiem iedzīvotājiem. Konkrētu procentuālo sadalījumu viņš gan neminēja.

“Tādā veidā [cenu] pieaugums būtu, bet tas būtu palēnināts,” sacīja Kariņš.

Premjers šādu pieeju jau esot apspriedis ar ekonomikas ministra amata kandidāti Ilzi Indriksoni.

Viņš gan piebilda, ka šo risinājumu nav piedāvājusi ministrija un to attīsta premjera birojā. “Tie ir ļoti apgrūtinoši apstākļi. Mums ir milzu aparāts, un tas nespēj piedāvāt variantus uz šādām elementārām lietām, ka man jau jāgriežas ārpusē. Bet es to darīšu,” sacīja Kariņš.

Premjers arī kritizēja to, ka Latvijā sociālā atbalsta sistēmā trūkst mērķētas pieejas un pabalsti ir nemērķēti.

Viņš arī pauda skepsi par to, cik būtisku efektu dotu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana pārtikai vai nodokļu samazināšana degvielai.

Viņaprāt, PVN likmes mazināšana nenes vajadzīgo atspaidu iedzīvotājiem. “Jo tirgus jau nosaka cenas, nevis PVN likmi,” piebilda politiķis.

Savukārt nodokļu samazināšana degvielai esot regresīvs atbalsts. “Tas dod lielāku atlaidi tam, kas var atļauties vairāk tērēt. Tam, kam ir piecu litru dzinējs un ļoti izšķērdīgi brauc, tas saņem daudz vairāk labuma no valsts nekā tas, kuram, piemēram, vispār nav autotransporta,” skaidroja Kariņš.

KONTEKSTS:

Līdz ar maiju beidzies valsts atbalsts elektrības un apkures rēķinu mazināšanai: vairs nav spēkā 100% valsts atbalsts elektroenerģijas obligātās iepirkumu komponentes (OIK) un elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu izmaksas segšanai. Tāpat par maiju ikmēneša pabalstu vairs nesaņems ģimenes ar bērniem, seniori un cilvēki ar invaliditāti.

Labklājības ministrijas (LM) paspārnē sagatavoti vairāki atbalsta pasākumi iedzīvotājiem, lai palīdzētu mazināt elektroenerģijas cenu pieaugumu arī nākamajā apkures sezonā. Labklājības ministrs Gatis Eglītis ("Konservatīvie") atklāja, ka, visticamāk, nākamajā apkures sezonā iedzīvotāji nevar sagaidīt kādus ikmēneša pabalstus.

Arī premjers vairākkārt paudis, ka valsts atbalsts iedzīvotājiem nākamajā apkures sezonā varētu būt mērķētāks un vairs nebūs tik plašs.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti