Premjers: Eiro ieviešana pagaidām būtisku ietekmi uz cenām neatstāj

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nākamgad gaidāmā eiro ieviešana Latvijā pagaidām būtisku ietekmi uz cenām nav atstājusi, otrdien žurnālistiem pēc Eiro ieviešanas koordinācijas padomes sēdes sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš atsaucās uz Ekonomikas ministrijas (EM) otrdien sniegto informāciju par cenu monitoringa rezultātiem. „EM secina, ka būtiskas cenu izmaiņas pašreiz nenotiek," teica valdības vadītājs, norādot, ka inflācija šogad ir pat pārsteidzoši zema - zemāka par sākotnējām EM un Finanšu ministrijas prognozēm, veidojot šā gada valsts budžetu.

Premjers arī pastāstīja, ka sanāksmē apspriesta cenu paralēlā atspoguļošana, kas oficiāli norit jau vairāk nekā nedēļu. Viņš atzina, ka pārbaudēs tiek atklāti dažādi pārkāpumi un problēmas, taču EM vērtējumā tie galvenokārt nav ļaunprātīgi, līdz ar to sākumā uzņēmējiem nekādi sodi netiek piemēroti un viņiem vien izskaidro cenu paralēlās atspoguļošanas principus. Sodi tiks piemēroti tikai atkārtotu pārkāpumu gadījumā.

Tāpat Eiro ieviešanas koordinācijas padomes sēdē runāts, kā virzās kampaņa „Godīgs eiro ieviesējs".  „Kampaņa vēršas plašumā, uzņēmumi turpina pieteikties," secināja Dombrovskis. Viņš informēja, ka ministrijām būs jāizvērtē, vai to pārraudzībā esošās valsts kapitālsabiedrības kampaņai pievienojas un, ja nepievienojas, tad kādēļ. „Skaidrs, ka valsts kapitālsabiedrībām šeit vajadzētu rādīt piemēru," norādīja premjers.

Padomē otrdien arī uzklausīta informācija par to, kādi ir banku gatavošanās pasākumi eiro ieviešanai attiecībā uz skaidras naudas apriti gan pašreiz, gan īsi pirms un pēc eiro ieviešanas, kā arī, kas tiek darīts, lai novērstu iespējamos sastrēgumus, kad gada nogalē būs liels latu pieplūdums, savukārt gada sākumā būs liels pieprasījums pēc eiro. Sēdē aicināts bankas aktīvāk informēt par projektiem, kas ļauj iedzīvotājiem savus skaidras naudas uzkrājumus bez papildus komisijas noguldīt bankās, informēja Dombrovskis.

Pēc viņa teiktā, sanāksmes dalībnieki arī pārrunāja sabiedrības informēšanas pasākumus gada atlikušajos mēnešos. Kampaņā pamatā tiks skaidroti dažādi praktiskie aspekti, lai gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem par pāreju uz eiro būtu lielāka skaidrība un visi 1.janvāri varētu sagaidīt bez bažām.

Eiro ieviešanas koordinācijas padome tika nodibināta šā gada sākumā, lai nodrošinātu efektīvu sadarbību starp valsts pārvaldes institūcijām un problēmjautājumu risināšanu, kā arī veicinātu dialogu ar sabiedrību, lai eiro ieviešana Latvijā noritētu veiksmīgi. Padomi vada premjers, un tajā darbojas vairāki ministri, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, kā arī citi augstākā līmeņa vadības pārstāvji.

Latvija pievienosies eiro zonai 2014.gada 1.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti