Premjers būtu gatavs kompromisam, bet «Vienotība» piedāvājumu iesniegs atsevišķi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Koalīcijas partiju vidū joprojām nav panākta vienošanās par premjera Māra Kučinska (Zaļo un zemnieku savienība) piedāvātajām izmaiņām nodokļos. Lai gan Kučinskis būtu gatavs kompromisam ar “Vienotību”, nosakot, ka mikrouzņēmumi ar apgrozījumu līdz 40 000 eiro varētu izvēlēties maksāt nodokļa likmi 15% apmērā vai arī likmi 5% apmērā un veikt minimālās sociālās iemaksas, “Vienotība” savu piedāvājumu Saeimas sēdē plāno iesniegt atsevišķi.

“Vienotības” piedāvājumā būs paredzēta iespēja nodokļu režīmu izvēlēties visiem mikrouzņēmumiem, nevis tikai tiem, kas nepārsniegs noteiktu apgrozījumu.

“Šīs straujās izmaiņas, kuras vienkārši pirmdienā izdomā un otrdien pieņem un kuras neviens uzņēmējs nav gaidījis, ir taisns ceļš uz Satversmes tiesu. Tāpēc, mūsuprāt, tas ir ļoti liels risks vienkārši tā, demonstrējot varu, iet uz priekšu un to vienkārši paņemt un iegrozīt nedēļu pirms Jaunā gada atnākšanas likumā,” pauda “Vienotības” valdes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns.

“Vienotības” valdes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

Savukārt „Saskaņas” deputāti par rīcību balsojumā par mikrouzņēmumu nodokļa likmes palielināšanu līdz 15% sola lemt ceturtdien, 15.decembrī, no rīta.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, vērtējot situāciju, kas gada nogalē izveidojusies ap mazo uzņēmumu nodokļiem, trešdien atzina, ka savārīta kārtīga putra.

Prezidentam nav pieņemams veids, kā notiek politiķu sarunas par grozījumiem, jo nākamajā nedēļā ir pēdējais termiņš, kad Valsts prezidentam likums par valsts budžetu ir jāizsludina. 

Tikmēr Kučinskis pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Vējoni pauda, ka no trīs "Vienotības" piedāvājumiem attiecībā uz nodokļu politiku var pieņemt divus - ļaut uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 40 000 eiro izvēlēties maksāt 5% mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi un minimālās sociālās iemaksas vai 15% MUN likmi. Kā arī valdībai nākamgad izstrādāt piedāvājumu, kas palīdzētu iedzīvotājiem ar maziem ienākumiem.

Vienlaikus Kučinskis uzsvēra, ka "nav pieņemams" piedāvājums līdz 2017.gada 1.septembrim pārcelt spēkā stāšanos termiņu normai par minimālām sociālām iemaksām.

Uz šādu risinājumu uzstāj "Vienotība", bet premjera piedāvājums paredz šo normu izslēgt.

Premjers par savu nostāju esot informējis "Vienotību". Viņš piebilda, ka pašlaik iespēja vienoties ir "Vienotības" rokās, un valdības vadītājs joprojām cer panākt kompromisu.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas politiskie spēki līdz šim nebija spējuši vienoties par atteikšanos no minimālo sociālo iemaksu ieviešanas un MUN likmes palielināšanu līdz 15%. Tāpēc otrdien Saeimas komisijās šie likumprojekti tika atbalstīti ar opozīcijas balsīm, "Vienotībai" atturoties.

"Vienotība" nepauž atbalstu piedāvājumam atteikties no minimālām sociālām iemaksām un palielināt MUN likmi līdz 15%. "Vienotība" rosina izstrādāt jaunu piedāvājumu likumprojektā par minimālajām sociālajām iemaksām, lai nodrošinātu sociālās garantijas cilvēkiem ar zemu atalgojumu, it īpaši reģionos, iepriekš skaidroja labklājības ministrs Jānis Reirs (''Vienotība''). Tāpat "Vienotība" rosina pārcelt ieceres par minimālām sociālām iemaksām īstenošanu, nevis izslēgt to no likuma.

"Vienotība" arī piedāvāja, ka mikrouzņēmumi, kuru apgrozījums nav lielāks par 40 000 eiro, varētu izvēlēties maksāt MUN 15% apmērā vai arī maksāt MUN 5% apmērā un par katru darbinieku veikt sociālās iemaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti