Premjera prioritātes nākamgad - nabadzība, demogrāfija, veselība un ceļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdības vadītāja Valda Dombrovska ("Vienotība") prioritātes nākamā gada budžeta veidošanas procesā būs nabadzības un nevienlīdzības mazināšana, demogrāfijas jautājumi, veselības aprūpe, ceļi un infrastruktūra. Premjers otrdien Latvijas Televīzijā atzīmēja, ka vairākas sabiedrības grupas jau ir sagaidījušas kaut nelielu, tomēr algu pielikumu, tāpēc nākamgad noteikti esot jādomā par mediķu algu celšanu.

Dombrovskis stāstīja, ka budžeta pieaugums jaunām iniciatīvām nākamgad varētu būt "50, 60 vai varbūt nedaudz vairāk miljonu latu robežās". Aptuveni pusi šīs summas varētu paņemt plānotā pensiju indeksācija, turklāt kopumā ministriju pieprasījumi vairāk nekā desmit reizes pārsniedz iespējas.

Premjers atzīmēja, ka iespējamā pieauguma cipari vēl tiks precizēti pēc pusgada budžeta datiem, kas gaidāmi augustā.

Politiķis solīja, ka uzstādījums par darbaspēka nodokļu mazināšanu paliekot spēkā, taču viņš atsaucās uz starptautiskiem ekspertiem, kas norādot, ka Reformu partijas aizstāvētais risinājums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu no 24% uz 22% neesot pats optimālākais. Ja tiek piedāvāti labāki risinājumi, Ministru prezidents nesaskata iemeslus, kāpēc tos ignorēt.

Partijas kopīgu viedokli par izmaiņām mēģinās rast īpašā valdošās koalīcijas darba grupā. Risinājums šajā jautājumā ir jāpanāk līdz augusta beigām vai septembra sākumam.

Lai arī valdošā koalīcija ir izbrāķējusi Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) piedāvāto vienotā sabiedriskā medija koncepciju, premjers Valdis Dombrovskis domā, ka neviens no partneriem pamatā neiebilst virzībai uz vienotu sabiedrisko mediju un tāds tiks izveidots līdz 2015.gadam, tomēr šobrīd tas nav atbalstīts pie jaunajām politikas iniciatīvām.

Ministru prezidents atzina, ka apvienotā sabiedriskā medija koncepcija pie nākamā gada budžeta prioritātēm nebūs, jo līdz ar projekta virzības apturēšanu, kas nāca no apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) puses, nav ieskaitīta pie jaunajām politikas iniciatīvām.

VL-TB/LNNK izmantojusi koalīcijas līguma iespējas, lai vērstu savus iebildumus un sabiedriskā medija apvienošanas projektu apturētu. Dombrovskis nesaskata īpašas problēmas tajā, ka politiķi lemj par sabiedrisko mediju, kuram jāpilda sargsuņa funkcija attiecībā pret pašiem politiķiem. Viņš arī noliedz, ka politiķi šādi demonstrētu savu varu pār sabiedrisko mediju.

Budžeta pieaugumu sabiedriskajiem medijiem premjers nesolīja, norādot, ka tas būs viens no jautājumiem nākamā gada budžeta izstrādes laikā, un Latvijas Televīzija un Latvijas Radio tad varēs nākt uz valdību un aizstāvēt savas vajadzības.

Valdošā koalīcija vienojās izveidot Saeimas apakškomisiju, lai turpinātu diskusiju par vienotā sabiedriskā medija koncepciju. Apakškomisijā paredzēts mēģināt rast vienošanos, kādā veidā virzīties uz priekšu ar vienotā sabiedriskā medija izveidi. Ņemot vērā, ka tagad būs pārtraukums starp Saeimas sesijām, tad vasarā šis jautājums, visticamāk, netiks skatīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti