Dienas ziņas

Tukumnieki iesniedz parakstus pret bēgļiem

Dienas ziņas

Liepājā filmē ungāru mākslas filmu

Piena rūpniecības nozare Latvijā attīstās

«Preiļu siers» attīstās un atklāj jaunu katlu māju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piena pārstrādes uzņēmumā Latvijā a/s “Preiļu siers” trešdien, 9.decembrī, oficiāli atklāta jaunā katlu māja, kas ļāvusi uzņēmumam pāriet no dabasgāzes izmantošanas uz šķeldu. Spītējot Krievijas ieviestajam embargo, uzņēmuma eksporta apjomi ir auguši, šogad pārsniedzot pirmskrīzes gados saražoto daudzumu.

Jaunais, Lietuvā ražotais tvaika katls spēj saražot 12,3 tonnas tvaika stundā, tas nepieciešams siera vārīšanai, sūkalu iebiezināšanai, žāvēšanai un citiem pārstrādes procesiem, kas prasa lielu siltumpatēriņu. Sistēma ekspluatācijā nodota pirms mēneša, un šobrīd aprēķini liecina, ka tvaika ražošanas izmaksas sarukušas uz pusi.

“Vispirms tā, protams, ir nauda. Dabas gāze pie jums maksā aptuveni divreiz dārgāk nekā šķelda. Šī projekta atmaksas, es domāju, ierēķinot, ka to līdzfinansē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, būs ne vairāk kā trīs gadi, bet investīcijas bija aptuveni 2,5 miljoni eiro,” stāsta SIA “Enerstena” komercdirektors Marius Dubininkas.

Jaunajā katlu mājā gadā varētu tikt sadedzināti aptuveni 50 000 kubikmetru šķeldas, tādējādi veicinot pieprasījumu pēc šī materiāla Latgales reģionā. Atsakoties no dabasgāzes, aptuveni par 60% saruks arī izdalītais Co2 apjoms.

Tomēr galvenais apsvērums par labu jaunās katlu mājas izveidei bijusi ekonomiskā drošība. “Ja mēs paskatāmies to cenu politiku, ko pašreiz realizē “Latvijas gāze”, viennozīmīgi skaidrs, ka Latvijā ražotājs, tas ir - mēs, par gāzi maksā neadekvāti augstu cenu. Mums tie apjomi ir lielākie Latvijā, tad ir skaidrs, ka ir arī riski it īpaši pašreizējā situācijā, kad valstis atrodas praktiski kara stāvoklī, tādēļ tā ir laba alternatīva, ekonomiskais efekts un, protams, jebkuru izmaksu samazināšanās palielina mūsu konkurētspēju ārējos tirgos,” stāsta a/s “Preiļu siers” valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts.

Atklāšanas ceremoniju apmeklēja arī Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība), kurš pauda cerību, ka ietaupītie līdzekļi ļaus nodrošināt augstākas piena iepirkuma cenas vietējiem lauksaimniekiem. “Es varu cerēt – ja šeit ir pozitīvs pienesums par ekonomiku uz enerģētiku, tad šis kombināts būs viens no tiem, kas turpmāk varēs samaksāt par katru litru piena druscīt vairāk nekā citi,” pauda Dūklavs.

Projekts realizēts ar Eiropas Lauksaimniecības fonda atbalstu. A/s “Preiļu siers” šobrīd produkciju eksportē uz 44 valstīm, paredzams, ka apgrozījums šogad pārsniegs 60 miljonus eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti