Dienas ziņas

Sāk kriminālprocesu par Jelgavas bērnunamu

Dienas ziņas

"KVV" velmētavas iekārtas nopērk Austrijas uzņēmums

Atbalsts mazajai uzņēmējdarbībai

Preiļu pusē ar novada atbalstu mazie uzņēmēji ierīko savas darbnīcas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Preiļu novadā vairāk nekā piecus gadus tiek atbalstīti mazie uzņēmēji, pateicoties kam Preiļos atgriezušies arī vairāki jaunieši no galvaspilsētas, arī jaunā keramiķe Kristīne Nicmane. Savukārt Juris Zīmelis ar Preiļu novada atbalstu izveidoja nu jau pieprasītu stiklu tonēšanas darbnīcu.

Podniecību Kristīne Nicmane apguvusi pašmācības ceļā, izmantojot dažādas interneta vietnes un par mazo uzņēmēju kļuva vien nesen, jo pirms trīs gadiem pārcēlās no Rīgas uz dzīvi Preiļu novadā.

Uzņēmuma “Jašas Podi” īpašniece, keramiķe Kristīne Nicmane darbnīcu izveidoja vīra vecvecāku mājās. “Viņš mani šeit atveda parādīt, kāda viņam forša pirts, un man arī iepatikās tā pirts, māja, šeit viss bija tāds nopostīts, un mēs te sākām atjaunot, šeit bija tikai šķūnis,” stāsta Nicmane.

“Es vadu nodarbības vienkāršiem cilvēkiem, kas nav saistīti ar mālu, tāpat kā es kādreiz sāku, es vadu nodarbības jebkuriem sagatavotības līmeņiem - no maziem bērniem līdz omītēm,” saka Nicmane.

Viņa ir viena no tiem mazajiem uzņēmējiem, kas pirms gada īstenoja vienu no teju 50 Preiļu novada Uzņēmējdarbības centra atbalstītajiem projektiem. Keramikas darbnīcā ierīkota jauna keramikas krāsns un palielināta elektrības jauda, kuras izmaksas pārsniedza 2000 eiro, un nelielam uzņēmumam tie ir lieli līdzekļi.

“Jā, nopelnīt var, minimālo algu nevar, protams, vēl ne, es tikko tikai sāku, bet principā materiālu izmaksas un mazliet elektrību nomaksāt var, tas nav tāds peļņas darbs, tas ir tāds hobijs,” par savu nodarbošanos saka Nicmane.

Savukārt Juris Zīmelis savu darbu stikla tonēšanā uzsāka pirms sešiem gadiem, un šobrīd pakalpojums Latgalē ir pieprasīts, jo nav plaši izplatīts. Sākotnēji uzņēmējs telpas darbnīcai īrēja, tomēr tas nebija izdevīgi, tāpēc arī viņš piedalījās mazo uzņēmēju projektu konkursā un uzbūvēja pats savu darbnīcu, kā pats saka, “no nulles”.

“Preiļos īrei nevarēju atrast piemērotas telpas, vai nu bija netīras šausmīgi, vai nu arī piekurināt viņas tur nevarēja, katram savi mīnusi, sapratu, ka jāceļ no nulles, daļa naudiņas bija, daļu naudiņas aizņēmos, un forši, ka pašvaldība atbalstīja un ka iztrūkstošo daļiņu arī pielika,” saka Zīmelis.

Pagājušā gadā Preiļu novads ieguva balvu kā Latgales pašvaldība, kura visvairāk un efektīvāk atbalsta savus uzņēmējus. Uzņēmējdarbības centrs jau septīto gadu ar projektu konkursa palīdzību atbalsta mazos un vidējos komersantus, kā arī pašnodarbinātos.

Uzņēmējdarbības konsultante Preiļu novadā Ineta Liepniece stāsta, ka “Preiļu novadā paralēli konsultatīvajam un informatīvajam atbalstam tiek sniegts arī finansiāls atbalsts uzņēmējiem, biznesa attīstībā, veicināšanā, jaunu darba vietu radīšanā un produktu izstrādē, esošo produktu efektivitātes paaugstināšanā”.

“Mēs šo finansējumu nodrošinām kā līdzfinansējumu citiem projektiem,” skaidro Liepneice.

Iepriekšējos sešus gadus Preiļu novada pašvaldības līdzfinansējuma maksimālā summa vienam projektam bija 1400 eiro, šogad tie ir 2000 eiro viena uzņēmuma vienam projektam. Kopumā šo gadu laikā mazās uzņēmējdarbības atbalstā 48 projektos ieguldīti vairāk nekā 52 000 eiro.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti