Preiļos uzņēmumu vajadzībām sakārto degradētas teritorijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Preiļos top jauni infrastruktūras objekti – angāru tipa ēkas, kas kļūs par vietu ražotnēm, radot novadā vismaz pārdesmit jaunas darbavietas. Tas ir Eiropas Savienības atbalstīts projekts, kas vērts uz degradēto teritoriju sakārtošanu un pielāgošanu uzņēmējdarbībai.

Preiļos uzņēmumu vajadzībām sakārto degradētas teritorijas
00:00 / 04:40
Lejuplādēt
Iela pie objekta jau gatava un tiek izmantota, un arī pati būve, kas paredzēta uzņēmējdarbības veikšanai, ir tapšanas stadijā. Par to, ka Preiļos tā nepaliks tukša, izrādot topošo objektu, pārliecināta Preiļu novada domes projektu vadītāja Sanita Meļko. Tas top iepriekš neizmantotā degradētā teritorijā.

“Jauno ēku izbūves mērķis – uzlabot uzņēmējdarbības vidi un veicināt investīciju piesaisti Preiļu novadā, veicot degradēto teritoriju revitalizāciju, uzņēmējdarbības aktivitāšu attīstībai. Projekta ietvaros tiks revitalizētas divas teritorijas un izbūvētas industriālās zonas Preiļu novadā. Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā 3,3 miljoni eiro. Atjaunotās degradētās teritorijas platība – 3 hektāri,” pastāstīja Meļko.

Preiļu novada domes projektu vadītāja Sanita Meļko
Preiļu novada domes projektu vadītāja Sanita Meļko

Būvnieki pielāgo ēku potenciālajam uzņēmējam, kuriem uzdevums būs ražot un radīt darbavietas. Vide darbam tur būs nodrošināta, apliecināja būvdarbu veicēja “A.A&būvkompānija” pārstāvis Aigars Vaivods.

“Iekšpusē diezgan plašs – nav stapsienu ļoti daudz. Tiek pievilkta gan elektrība, gan ūdens, gan kanalizācija, gan sakārtota lietus novadīšana,” pastāstīja Vaivods.

Tas nav vienīgais objekts te – blakus paredzēta vēl viena ēka ražošanai. “Otra ēka arī būs tipveida angārs, neaudz lielāks,” pastāstīja Preiļu novada domes projektu vadītāja Sanita Meļko.

Preiļu pašvaldības plānos ir sakārtot arī savulaik novada lepnuma, bet pašlaik degradētu un pamestu vietu, kas atrodas Preiļu pilsētas centrā. Tā ir linu pārstādes uzņēmuma teritorija.

“Problēma ir tajā, ka privātīpašuma tiesības ir nesakārtotas. Pašvaldība, piesaistot Eiropas Savieības finansējumu, nevar ieguldīt, jo tas nav mūsu īpašums. Vispirms ir jāsakārto īpašumtiesības. Pašlaik esam iesnieguši vienu projekta pieteikumu uz līdzīgu tipveida angāru (..) vienā gabaliņā no tās visas lielās teritorijas. Mēs ceram, ka varēsim vienoties ar citiem īpašniekiem un šo teritoriju sakārtot,” norādīja Meļko.

Ieguldījumi šo degradēto vietu sakārtošanai un jaunu objektu uzbūvei uzņēmējiem mērāmi vairākos miljonos eiro. No tiem lielāko daļu sedz ES atbalsta programma. Uzņēmējiem, kas varēs pretendēt uz šo vietu izsoles kārtībā, būs jāsedz īres maksa un jārada darbavietas. Šajos objektos Preiļu novadā tās būs vismaz 18.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti