Dienas ziņas

Latvijā bezdarba līmenis saglabājas stabils

Dienas ziņas

Covid-19 sertifikāts būs no 1. jūlija

Prasīs valsts līdzfinansējumu minimālā ienākuma nodrošināšanai

Prasīs valsts līdzfinansējumu minimālā ienākuma nodrošināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ikgadējās sarunās ar Labklājības ministriju (LM) rosināja apspriest valsts līdzfinansējuma piešķiršanu garantētā minimālā ienākuma un dzīvokļa pabalsta izmaksas nodrošināšanai. Pagaidām gan neviena no sarunās iesaistītajam pusēm nevar nosaukt precīzu summu.

Aktīva rosība saistībā ar garantēto minimālo ienākumu sākās pagājušajā gadā. Toreiz Satversmes tiesa nosprieda, ka garantētā minimālā ienākuma apmērs – 64 eiro vienai personai – neatbilst Satversmei, jo par šo naudu nav iespējams izdzīvot.

Pēc diskusijām valdībā un Saeimā no šī gada janvāra garantētais minimālā ienākuma līmenis tika paaugstināts līdz 109 eiro vienīgajai vai pirmajai personai mājsaimniecībā un līdz 76 eiro papildus katram nākamajam cilvēkam  mājsaimniecībā.

Garantēto minimālā ienākuma pabalstu izmaksā pašvaldības. LPS priekšsēdis Gints Kaminskis norādīja, ka bez valsts līdzfinansējuma nevarēs iztikt. 

"Protams, mēs runājām, ka ir problēmas vai parādīsies problēmas pašvaldībām, palielinot garantēto minimālo ienākumu vai mājokļa pabalstu.

Un šeit ir tā kopīgā pozīcija, ka ir nepieciešams valsts līdzfinansējums, par ko mēs jau šobrīd esam vienojušies - kopīgi virzīt [šo jautājumu] tālāk arī kopīgajām sarunām," sacīja Kaminskis.

Kāds varētu būt papildu nepieciešamais finansējums, ne LPS, ne LM pagaidām pateikt nevar.   

“Mēs vienojamies par to, ka sadarbībā ar Finanšu ministriju būtu izstrādājami kritēriji līdzfinansējuma saņemšanai, lai nodrošinātu garantēto minimālo ienākumu un mājokļa pabalstu," teica labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV").

Viņa skaidroja, ka kritēriji varētu būt saistīti ar izmaiņām pašvaldībās. "Ja krītas, piemēram, pašvaldību ieņēmumi, vai strauji palielinās garantēta minimālā ienākuma un mājokļa pabalsta pieprasītais skaits, vai vēl kādi papildus kritēriji, tad varētu lemt par šī līdzfinansējuma piešķiršanu".

Sarunas par valsts līdzfinansējumu LPS un LM vienojās turpināt septembrī.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti