Rīta intervija

Ministru prezidents Māris Kučinskis par budžeta kavēšanos

Rīta intervija

Intervija ar Latvijas Ārstu biedrības prezidenti Ilzi Aizsilnieci

VID vadītāja amata kandidāte Ieva Jaunzeme par iecerēto darbības plānu, izmaiņām nozarē

Potenciālā VID vadītāja: Ēnu ekonomikai tuvākajos gados jāmazinās zem 20%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ēnu ekonomikai Latvijā tuvākajos gados būtu jāsamazinās zem 20% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda potenciālā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme.

Saskaņā ar pēdējiem datiem ēnu ekonomika Latvijā ir pieaugusi par 1,3%, teica Jaunzeme.

Viņasprāt, ēnu ekonomikas apkarošanas jomā būtu jāstrādā galvenokārt divos virzienos - pie aplokšņu algu, kā arī korupcijas un kukuļošanas izskaušanas.

Pēc viņas teiktā, ēnu apkarošanas plānā ir virkne pasākumu, kas jādara ēnu ekonomikas mazināšanai Latvijā, bet nav redzami rezultāti - cik lielā mērā katrs pasākums līdz šim mazinājis ēnu ekonomiku Latvijā.

Jaunzeme teica, ka ar VID "uzlidojumiem" vien būs grūti cīnīties pret nodokļu nemaksātājiem un aplokšņu algām. VID rīcībā ir milzīga datu bāze, tādēļ būtu vairāk jāstrādā ar to, stiprinot analītisko kapacitāti. Piemēram, VID jādodas pārbaudēs, kad redzētu, ja uzņēmums aizdomīgi maz resursu novirza darbinieku algām.

Tāpat viens no būtiskākajiem aspektiem, lai mazinātu ēnu ekonomiku Latvijā, ir mainīt sabiedrības attieksmi pret nodokļu nemaksāšanu. "Jāceļ morāle – jāsaka, ka šāda rīcība ir nosodāma," norādīja Jaunzeme. Viņasprāt, pieņemams ēnu ekonomikas slieksnis ir 5% no IKP, bet tagad "ir stipri vairāk".

Jautāta, cik lielā mērā jāmazina ēnu ekonomika Latvijā, potenciālā VID vadītāja teica, ka būtu labi, ja tuvākajos gados ēnu ekonomiku Latvijā izdotos samazināt par 5% – zem 20% no IKP.

"Ēnu ekonomika zem 20% piecu gadu laikā – tas būtu izcili. Ja zem 15%, tad vienreizēji, bet es esmu reāliste," piebilda Jaunzeme.

KONTEKSTS:

Jaunzemes kandidatūru konkursa komisija atzinusi par piemērotāko VID vadībai. Komisijas izvēlētā pretendente VID vadībai ieteikta finanšu ministram. Tas, vai kandidātu VID vadībai virzīs un apstiprinās esošā valdība, ir politiķu izšķiršanās.

Jaunzeme VID vadībā vēlas turpināt iepriekšējās VID vadītājas Ilze Cīrules un viņas komandas sāktos darbus. Jaunzeme kā galveno prioritāti VID darbā minējusi cīņu ar ēnu ekonomiku.

Saskaņā ar ēnu ekonomikas pētnieka Arņa Saukas jaunākā pētījuma datiem ēnu ekonomikas īpatsvars pieaudzis no 20,7% 2016. gadā līdz 22% pērn. Rādītājs pieaudzis pirmo reizi kopš 2013. gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti