Pasaules panorāma

Islande domā par ledāju "sarkano grāmatu"

Pasaules panorāma

Pasaules panorāma

Portugālē milzu ūdenskrātuve ļauj izvērst olīvkoku plantācijas

Portugālē milzu ūdenskrātuve ļauj izvērst olīvkoku plantācijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tas, ka ūdens nozīmē dzīvību un ekonomikas attīstību, labi redzams Portugāles dienvidu reģionā Alentežo. Tur pirms pārdesmit gadiem tika izveidota viena no lielākajām mākslīgajām ūdenskrātuvēm Eiropā, iedvešot jaunu dzīvību šajā zemē un dodot iespēju arī apūdeņot un ierīkot plašas olīvkoku plantācijas. Tas jau tuvākajos gados var ļaut Portugālei kļūt par vienu no vadošajām olīveļļas ražotājām pasaulē.

Olīvkoki – tie pēdējos gados vēl jo biežāk sākuši dominēt Portugāles dienvidu ainavās. Lauksaimniecības uzņēmuma "Lagar do Vale" pārziņā ir 9000 hektāru olīvu plantācijas. Trešā daļa no šiem hektāriem pieder mazajiem īpašniekiem, kas zemi izīrē. Kopumā tie ir aptuveni 70 īpašnieki.

Alentežo reģionā Latvijas Televīzija ir vasarā, kad olīvu pārstrādes un eļļas spiešanas iekārtas vēl klusē – kņada te sāksies oktobrī, kad olīvas būs gatavas ražas novākšanai.

Pirms gadiem 20 šeit izskatījies krietni citādi un lauksaimniecības jaudas krietni pieticīgākas.

Audzēt olīvkokus šādos apmēros un tik intensīvi ļāvis ūdens, ko tradicionāli sausajam valsts dienvidu reģionam nodrošina Alkevas ūdenskrātuve, dēvēta par lielāko Eiropas Savienībā.

Dambja slūžas aizvēra un upes ieleju pildīt ar ūdeni sāka 2002. gadā ceremonijā, kurā klāt bija tā laika Portugāles premjers Antoniu Gutērrešs, tagad ANO ģenerālsekretārs. Divus gadus vēlāk Alkevas ūdenskrātuve tika atklāta oficiāli.

Tās dēļ gan nācās pārcelt veselu ciematu un bija arī vides aizstāvju protesti. Taču no ūdenskrātuves tiek apūdeņoti 120 000 hektāri, pēdējos gados ļaujot attīstīt reģiona ekonomiku un lauksaimniecību, tostarp izvērst olīvu plantācijas. Uzņēmuma "Lagar do Vale" līdzīpašnieks Pedro Markess sacīja – olīvām nepieciešams, piemēram, piecreiz vairāk ūdens nekā graudaugiem.

Attēlā uzņēmuma "Lagar do Vale" līdzīpašnieks Pedro Markess
Attēlā uzņēmuma "Lagar do Vale" līdzīpašnieks Pedro Markess

"Bez Alkevas ūdenskrātuves tas būtu neiespējami. Olīvkoki, mandeļkoki ir sausu zemju augi. Mēs tos apūdeņojam, un tie ir desmit reizes produktīvāki. Olīvas Alentežo reģionā bijušas daudzus gadus. Taču pirms 20, 30, 40 gadiem olīvkoki tika audzēti tradicionāli ar senām metodēm. Mēs neražojām tik daudz olīveļļas un nebija šādas produktivitātes. Tā radās, pateicoties Alkevas ūdeņiem, citādi to nebūtu iespējams panākt," atzina uzņēmējs.

Gadā izspiestās olīveļļas litru skaits šajā ražotnē mērāms miljonos, taču lielākā daļa tiekot eksportēta, piemēram, uz Itāliju.

Tikai salīdzinoši neliela daļa saražotā tiek sapildīta pudelēs uz vietas zem sava vārda. Viens no iemesliem varētu būt, ka no mārketinga viedokļa, kad runa ir par olīveļļu, Portugāle daudziem parasti nav pirmā, kas nāk prātā.

Taču kopš Alkevas ūdenskrātuves izveides produkcijas apjomi Alentežo reģionā daudzkāršojušies. Atsevišķi pētījumi prognozē, ka no valsts, kas globāli olīveļļas ražotājvalstu sarakstā ierindojas pirmā desmitnieka beigu galā, 2030. gadā Portugāle jau varētu būt trešā lielākā olīveļļas ražotājvalsts pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti