Portāls: Valdība LM lietā pieaicinātos konsultantus varētu prēmēt ar pusmiljonu latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdība iepriekš bez konkursa pieaicināto konsultantu „Prudentia Advisers” par A/S „Liepājas metalurgs” (LM) tiesiskās aizsardzības procesa izstrādi varētu prēmēt ar pusmiljonu latu lielu summu, vēsta portāls „Pietiek.com”. Valsts amatpersonu un institūciju pārstāvji norāda, ka prēmēšana patiešām varētu notikt. Tomēr tā iespējama tikai tad, ja "Prudentia" ir izpildījusi noteiktos uzdevumus. Turklāt līdzekļi prēmēšanai netiks meklēti tikai valsts kabatās.

Pusmiljonu latu lielu summu „Prudentia Advisers” saņems, ja valdība tiesiskās aizsardzības procesa plānu apstiprinās līdz 26.jūlijam. „Pietiek.com” norāda, ka par šādu valdības lēmumu liecina tā rīcībā esoša informācija par Ekonomikas ministrijas virzītiem priekšlikumiem.

Valdībai sagatavotajos dokumentos teikts, ka iespējas prēmēt „Prudentia” ir noteiktas, lai konsultanti būtu motivētāki savā darbā. Kā nosacījums prēmijas saņemšanai ir kritērijs, lai „Liepājas metalurgs” pēc plāna izstrādes ir spējīgs izpildīt savas prasības pret tā dēvēto kreditoru klubu pēc izmaksu samazināšanas un citiem restrukturizācijas pasākumiem.

Tāpat prēmēšanas nosacījumi paredz, ka 25% no pusmiljona jeb 125 000 latu „Prudentia” būs samaksāti 10 dienu laikā pēc tam, kad tiesa būs apstiprinājusi tiesiskās aizsardzības plānu.

Pārējie 75% jeb 375 000 latu „Prudentia” tiktu izmaksāti gada laikā 12 vienādos maksājumos, ja LM darbotos atbilstoši tiesiskās aizsardzības plānam. 53% jeb 266 000 latu no prēmijas „Prudentia” būtu jāsamaksā Finanšu ministrijai no valsts budžeta līdzekļiem. Pārējo daļu maksātu kreditoru kluba biedri.

„Pietiek.com” norāda, ka šis nav vienīgais iespējamais „bonuss”, par kuru otrdien vienojās valdība. Privātajam konsultantam arī plānots maksāt 4% lielu atlīdzību par papildu ilgtermiņa finansējuma, ieguldījuma pamatkapitālā vai mezanīna aizdevuma piesaisti „Liepājas metalurgam”.

„Prudentia” plānots motivēt arī ar realizācijas atlīdzību par kreditoru kluba biedriem piederošo daļu pārdošanas vai to prasījumu atmaksu, dzēšot saistības, refinansējot aizdevumu vai piesaistot finansējumu. Par atgūstamo summu līdz 100% no tās vērtības „Prudentia” saņemtu 3% no realizācijas summas un attiecīgi 5%, ja atgūstamā summa pārsniegtu 100% no tās vērtības.

Ekonomikas ministra Daniela Pavļuta (Reformu partija) preses sekretāre Daiga Grūbe gan noliedza, ka runa būtu tieši par 500 000 latu prēmijas piešķiršanu tai. „Ministru kabinets nav lēmis par papildus bonusu vai prēmiju piešķiršanu, bet gan iepazinies ar Valsts kases ziņojumu par to, kādi ir iesējamie risinājumi turpmākai sadarbībai ar citiem kreditoriem un „Prudentia”,” viņa norāda Latvijas Televīzijai.

Premjera Valda Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke Latvijas Televīzijai gan apstiprināja, ka otrdien valdības sēdes slēgtajā daļā tika izlemts arī par principiem, pēc kuriem varētu tikt izmaksāta prēmija finanšu konsultantu kompānijai „Prudentia”. „Gadījumā, ja izdosies vienoties ar uzņēmuma akcionāriem, kuri līdz šim bijuši lielākais traucēklis, un veiksmīgi īstenot tiesiskās aizsardzības plānu, tad valsts ir konceptuāli vienojusies kopā ar pārējiem kreditoriem prēmēt “Prudentia”,” teica Panke.

Konkrēto summu gan viņš nenosauca, jo tā ir ierobežotas pieejamības informācija, bet uzsvēra, ka tas jebkurā gadījumā izmaksās lētāk nekā uzņēmuma maksātnespēja. Savukārt Valsts kases pārstāve Eva Dzelme piebilda, ka finansējums tam netiks meklēts tikai valsts kabatā. „Izdevumus sākotnēji segs kreditoru klubs, bet, kad „Liepājas metalurga” darbība būs veiksmīgi atjaunota, tie tiks segti no uzņēmuma līdzekļiem,” skaidro Dzelme.

Ar pašas „Prudentia” pārstāvjiem Latvijas Televīzijai pagaidām neizdevās sazināties.

„Pietiek.com”, balstoties uz iepriekš valdības slepeni pieņemtiem lēmumiem, aplēsis, ka no valsts budžeta 10 nedēļu laikā „Prudentia” par konsultācijām „Liepājas metalurga” lietā kopš 23.aprīļa samaksāti 150 000 latu jeb 15 000 latu nedēļā. Vēl 45 000 latu par trīs nedēļu periodu no 2. aprīļa „Prudentia” samaksāja divi kreditoru kluba biedri – valstij piederošā banka „Citadele” un SEB Banka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti