Panorāma

Uz "Vienotības" vadītāja amatu pagaidām kandidātu maz

Panorāma

Latvijas Nacionālā teātra ēka izgaismojas jaunās gaismās

Risinājumu meklēs mediācijā?

Portāla «ss.lv» un VID strīda risināšanā iesaistīs mediatoru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijā populārā sludinājumu portāla "ss.lv" strīdā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) tiks meklēts konstruktīvs risinājums ar mediācijas partnera palīdzību. Šādu lēmumu trešdien, 8. augustā, pieņēmuši portāla “ss.lv” lietotāja SIA “Internet” pārstāvji, informē uzņēmuma pārstāvis, jurists Māris Ruķers.

Mediācija

Tā ir alternatīva domstarpību risināšana civiltiesiskajās attiecībās ar neitrālas trešās personas - mediatora jeb starpnieka - palīdzību.

Mediācija var notikt tikai tad, ja tam piekrīt abas puses, jo šis process ir brīvprātīgs.

"ss.lv" sludinājumu portāla pārstāvji jau trešdien uzrunās tā sauktā “lielā četrinieka” starptautiskās auditorfirmas, apzinot iespējas uzsākt mediācijas procesu, lai strīdā ar VID panāktu uz labticīgas sadarbības principiem balstītu risinājumu.

"Jāuzsver, ka mūsu domstarpības ar VID nav par nodokļu nomaksu - uzņēmums vienmēr ir bijis godīgs nodokļu maksātājs. Nav šaubu - likums paredz, ka VID ir tiesības pieprasīt informāciju par sludinājumiem un to izvietotājiem. "ss.lv" jau gadiem sadarbojas ar VID, sniedzot visu informāciju, kas tiek prasīta konkrētos gadījumos. Mūsu strīds ar VID ir par informācijas apjomu, kas mums ir jāsniedz par klientu sludinājumiem un šīs informācijas samērīgumu," saka viens no "ss.lv" dibinātājiem un SIA “Internet” valdes loceklis Juris Līnis.

Viņš norāda, ka  SIA “Internet” mērķis nav portāla darbību vai mūsu uzņēmējdarbību pārcelt uz ārzemēm – uzņēmums vēlas strādāt un turpināt maksāt nodokļus Latvijā.

"Apzinoties, ka faktiski šīs domstarpības ir tehniskas dabas, mēs redzam, ka "ss.lv" un VID strīds ir aizgājis pārāk tālu.

Tādēļ, lai risinātu mūsu domstarpības, mēs esam izlēmuši aicināt vienu no Latvijā strādājošajām starptautiskajām auditorfirmām kļūt par strīda mediatoru un mūsu domstarpības risināt kopīgā sadarbībā, atrodot abām pusēm pieņemamu risinājumu.

Uzskatām, ka mediatora piesaiste palīdzēs situācijā, kurā pēdējā laikā ir bijis arī daudz emociju," sacīja Līnis.

VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūrai LETA sacīja, ka VID ir iepazinies ar publiskajā telpā izskanējušo informāciju par uzņēmuma "Internet" vēlmi risināt konfliktu mediācijas ceļā, lūdzot palīdzību kādai auditorfirmai, un norādīja, ka VID vienmēr ir bijis un būs atvērts komunikācijai. Plašākus komentārus VID pārstāvji pagaidām nesniedz.

Jau ziņots, ka VID pagājušajā ceturtdienā paziņoja par lēmumu apturēt SIA “Internet” un ar to saistītās populārās sludinājumu vietnes “ss.lv” darbību. Šāds lēmums pieņemts, jo uzņēmums atteicies sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID esot pamats uzskatīt, ka šajā portālā sludinājumus ievieto arī nodokļu krāpnieki, īpaši auto tirdzniecības jomā. Ceturtdienas vakarā "ss.lv" domēna vārds jau bija mainīts uz "ss.com".

“Internet” bija vairāki iebildumi pret notikušo. Galvenais – viņu ieskatā ieņēmumu dienests pieprasījis pārāk plašu un nekonkrētu informāciju. Uzņēmums iepriekš norādīja, ka līdz šim samērīgu informācijas pieprasījumu gadījumā viņi ar VID un policiju esot sadarbojušies, bet šoreiz solīja cīnīties tiesā.

Ziņu aģentūra LETA vēsta, ka uzņēmums "Internet" Administratīvā rajona tiesā šobrīd nav iesniedzis lūgumu apturēt VID administratīvo aktu par VID informācijas pieprasījumu sniegt sludinājuma portāla "ss.lv" datus.

VID šonedēļ paziņoja, ka tiesā pieņemtais "Internet" pieteikums par VID informācijas pieprasījumu sniegt sludinājuma portāla "ss.lv" datus neaptur šī pieprasījuma darbību, tāpēc uzņēmuma "Internet" pienākums vēl joprojām ir sniegt prasīto informāciju.

Tiesā aģentūra LETA noskaidroja: ja lūgums par administratīvā akta darbības apturēšanu tiktu iesniegts, tiesa lemtu, vai informācijas pieprasījuma darbība ir apturēta uz likuma pamata ar pieteikuma iesniegšanu tiesā.

Ierosinātajā lietā tiesas sēde paredzēta 2018.gada 15.janvārī plkst.11.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti