Panorāma

Parakstīts "airBaltic" akcionāru līgums

Panorāma

Eiropas Komisija par valsts palīdzību "airBaltic"

Paplašina politiski nozīmīgo personu loku

Politiski ietekmīgas personas definēšana skars 100 000 - 500 000 iedzīvotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēmusi Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likuma grozījumus. Tie paredz, ka bankām būs pastiprināti jāuzrauga gan politiski ietekmīgu personu, gan viņu ģimenes locekļu un citu politiķiem tuvu cilvēku darījumi un, piefiksējot aizdomīgus darījumus, par to jāinformē Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests.

No 100 000 līdz 500 000 Latvijas iedzīvotāju – tik plašu cilvēku loku skars Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likuma grozījumi, kurus Saeima ceturtdien bez debatēm pieņēma galīgajā lasījumā.

Grozījumi, ar kuriem bankām uzlikts pienākums apzināt politiski ietekmīgo personu – deputātu, pašvaldību vadītāju, tiesnešu un citu likumā noteiktajai definīcijai atbilstošu personu ģimenes locekļus un citas ar viņiem cieši saistītas personas, tapuši, izpildot OECD rekomendācijas.

Par likuma sagatavošanu atbildīgās Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainārs Latkovskis ("Vienotība") ir pārliecināts, ka tas ļaus cīnīties pret korupcijā iegūtas naudas atmazgāšanu. „Nauda tiek atmazgāta pie ļoti tuviem cilvēkiem. Jūs nevarat uzticēt miljonu svešam cilvēkam, jo šis cilvēks var pacelt cepuri un pazust Bahamu salās. Tas tiek darīts ļoti šaurā lokā un šo šauro loku ar šo politiski ietekmīgo personu definīciju mēs mēģinājām nodefinēt," skaidro Latkovskis.

Politiski ietekmīgo personu ģimenes locekļu un citu politiķiem tuvo cilvēku, piemēram, biznesa partneru apzināšana notiks šogad. Latkovskis uzsver, ka jaunās normas plānots ieviest līdz 1. decembrim, tādējādi dodot bankām pietiekami ilgu sagatavošanās laiku. „Mēs arī komisijā un tas pašlaik Saeimas plenārsēdē devām ilgāku laiku, līdz 1. decembrim arī valsts iestādēm sagatavot vadlīnijas, kurās šādi jautājumi un hipotētiskas situācijas tiktu raksturotas un plus FKTK varētu veikt arī apmācības banku pārstāvjiem. Tas nav vienkārši, bet jāsaka, ka pašlaik jau vairākas skandināvu bankas šādas anketas izsniedz saviem klientiem, kas atver jaunus kontus," saka Latkovskis.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis iepriekš Latvijas Radio skaidroja, ka, lai apzinātu savu klientu vidū esošos politiski ietekmīgo personu radiniekus un citus ar politiski ietekmīgajām personām cieši saistītus cilvēkus, bankas šā gada laikā plāno anketēt gan topošos, gan jau esošos klientus. „Klientiem ir jārēķinās, ka tas notiks šogad. Kurā brīdī kura banka to darīs, to mēs šobrīd prognozēt vēl nevaram. Vispirms jāstājas spēkā likumā, iespējams, tur vēl būs kādi Ministru kabineta noteikumi vai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi. Noteikti, ka bankas būs spiestas gatavoties tam, būs jāpielāgo informācijas sistēmas. Klientiem tas nozīmē, ka būs kaut kādi īpaši ierobežojumi kādā brīdī veikt darījumus, kamēr viņi nebūs šīs anketas aizpildījuši," pauž Bičevskis.

Interešu konflikta novēršanas likumā, kurš noteic valsts amatpersonu deklarācijās norādāmo personu loku un deklarāciju saturu, pagaidām nav plānots veikt grozījumus, lai to saskaņotu ar nupat pieņemtajiem Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likuma grozījumiem. Latkovskis uzskata, ka šādas izmaiņas Interešu konflikta likumā būtu jārosina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti